IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да подпише CETA, ако не отпаднат канадските визи за българи*

Търговските отношения на ЕС с останалите страни ще са във фокуса на срещата на лидерите от общността

13:25 | 19.10.16 г. 15
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

България няма да подпише споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Канада, ако не бъдат премахнати визите, налагани от Канада, за български граждани. Това ще е позицията, която ще защититава българският премиер Бойко Борисов по време на Европейския съвет, който ще се проведе на 20 и 21 октомври.

"Само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада", е записано в решението, взето на заседанието на Министерския съвет, цитирано от правителствената пресслужба.

Освен търговските отношения, лидерите на ЕС ще дискутират още и отношенията между ЕС и Русия, споразумението за климата от Париж и миграцията, стана ясно от писмото, изпратено от председателя на Съвета Доналд Туск до държавите членки.

Председателят на Европейския съвет се надява страните от общността да останат единни по отношение на връзките с Русия, макар и да отчита различията, демонстрирани досега. През декември темата отново ще бъде дискутирана на ниво лидери на общността.

По-късно днес в Берлин ще се проведе среща на т.нар. "Нормандска четворка". В германската столица ще се съберат Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Петро Порошенко и Владимир Путин, за да се опитат да постигнат споразумение по изпълнението на Минските споразумения за прекратяване на напрежението в Украйна.

От изпълнението на тези споразумения до голяма степен зависят и санкциите към Москва, декларираха преди време европейски лидери.

По отношение на миграцията Туск отбеляза, че в периода септември 2015 - септември 2016 година потокът от нелегални имигранти през Средиземно море е намалял с 98%. Европейските институции са увеличили усилията си за връщането на мигрантите по родните им страни.

Фокусът на Европейския съвет ще бъде насочен към икономическите мигранти от Африка и възможностите за тяхното намаляване.

Същевременно Народното събрание отхвърли предложението на БСП Лява България правителството да изготви и внесе в парламента доклад за очакваните последици за България от прилагане на споразумението.

Депутатите дебатираха повече от два часа по предложението. БСП Корнелия Нинова заяви, че правителството не е изразило официално позицията си, предава БТА. Единственото, което сме чули от премиера Бойко Борисов, е че ще паднат визите за Канада за български граждани, каза тя.

Според нея това е много ниска цена за "това национално предателство". Ако това споразумение се подпише, ще убие българската икономика, ще убие българското земеделие, ще отнеме национален суверенитет, ще засегне трудови дела, отбеляза тя.

По думите й посещенията на българи в Канада са под половин процент от всички международни пътувания на българите, а стокообменът между България и Канада е минимален. Ефектът на споразумението за целия ЕС е нарастване на БВП с 0.02 процента и то в дългосрочен план, каза тя.

По думите на Нинова в споразумението липсва т.нар. принцип на предпазливостта и в България ще навлязат евтини продукти с ГМО. В същото време Канада съди ЕС за това, че си е позволил да забрани ГМО и използването на хормони в месото, коментира тя.

В споразумението Канада е заложила всички клаузи за защита на културното си и езиково наследство, за разлика от българското правителство, което не е заложило нито една клауза за защита на българското културно и историческо наследство, допълни тя.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ заяви, че преговорите по това споразумение са приключили през септември 2014 г. По думите й българската позиция е, че България няма да подпише споразумението, докато не отпаднат визите за Канада за всички български граждани през 2017 г.

Борис Станимиров от Реформаторския блок също заяви, че България не трябва да подписва споразумението, докато няма писмен ангажимент за отпадане на визите за български граждани.

Анализът на ДПС показва, че споразумението по-скоро ще има положителен ефект върху българската икономика, допълни депутатът Станислав Атанасов от парламентарната група на партията. Според него обаче правителството трябва да представи доклад за ефекта от документа.

* Актуализирана информация с дискусията от Народното събрание

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-seta-vek-megasdelki-24244596?nt=4"Подкрепата за Споразумението ЕС-Канада е шанс да покажем, че Европа може да взема далновидни решения, в интерес на единството на евроатлантическата общност."Мъкааа , мъка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Същевременно Народното събрание отхвърли предложението на БСП Лява България правителството да изготви и внесе в парламента доклад за очакваните последици за България от прилагане на споразумението."Е как ше гласуват за нещо , дето не знаят какво е ?! То бива навеждане на към америка , ама тия са съвсем зле !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
comet
преди 7 години
В Канада и САЩ храната е 95% ГМО, те си имат и шистов газ, имат си и много студ, и т.н., ... а визите са част от пропагандата за набиране на емигранти (които чак след като платят цялата цена на мечтата си разбират колко са били прецакани, ... но бащиният апартамен е продаден вече за такси, билет и разходи по адаптиране). :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
След деветътъ ракия, търся твой пост....... чакай малко, че виждам две клавиатури........отново е една и пиша........ и като намеря твой пост и ти гледам снимката.........опааа... пак две клавиатури....готово, най-сетне една и пиша и като ти гледам снимката и повръщам, повръщам, повръщам и ми става леко, леко леко. Та затова много те харесвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
watergateory
преди 7 години
ами другари, по форумите мутрата не се подвизава. Айде всички пред НС ако е мил животеца ви и този на децата ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 5
4i4o_Pay
преди 7 години
Какви визи, какви 5лв? Кому е нужен безвизов режим с Канада за сметка на внасяне на регулации в уж пазарна икономика?И по принцип, каква ни е изгодата от безвизов режим за сметка на ГМО-та и подобни?Колко хора ще ползват безвизовия режим и колко ще се тровят или ще фалират поради вноса на ГМО?Какъв е проблемът да отидеш сега в Канада с виза? За мен е никакъв. А и рано или късно визите ще отпаднат и без подписан договор за ГМО (СЕТА).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
bvg
преди 7 години
Ни го е чел, той неможе да чете, само може да пише. Плащат му от Фобдация Америка за България да ви успокоява в интернет :D :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
v_tin
преди 7 години
Вие подпишете сега, ние ще ви напълним с гмо/канада съди ес заради спряно гмо/ и ще разрешим някога, след 5 години например, да идвате без визи в канада. А това че те идват без визи в бг, не се споменава. За реципрочност да не се говори че големия черен брат ще се кара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
bvg
преди 7 години
Да вземе да гърми тоя Йелоустоун и да се свършва с тея драми че ми отровиха живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
citizen_bg
преди 7 години
Това защо ми прилича на далаверата кон за кокошка? Като гледам как всички са се юрнали за Канада... Направо ще избие рибата България... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още