IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България продължава да привлича доставчици на големи автомобилни концерни

София да се превърне във финансов център на Балканите, предлага Стамен Янев

09:43 | 11.09.15 г. 4
България продължава да привлича доставчици на големи автомобилни концерни

Сред привлекателните сектори за инвестиции в България е производство на части за автомобили. Доставчиците на големите автомобилни концерни все повече гледат към Източна Европа и България. Това казва в интервю за вестник „Стандарт“ изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

„Три са основните причини - ниска данъчна ставка, сравнително ниски оперативни разходи за производството и добре квалифицирана работна сила. Заедно с насърчителните мерки все повече и повече такива доставчици се установяват и у нас. А тези, които вече са се установили, започват да се разширяват“, казва той.

Председателят на БАИ съобщава, че американската компания проучва сериозно възможността да открие производствена база в България за производство на компоненти за авиоиндустрията. Очаква се инвестицията да е на първи етап между 5 - 6 млн. лева.

Стамен Янев отчита, че чуждестранните инвестиции за първото шестмесечие показват ръст в двукратен размер.

Според него не може да се говори за цялостен отлив на инвестиции у нас. По думите му на големите държави ще са им необходими 15 години, за да настигнат размера на инвестиции преди кризата. Докато на България ще са й необходими само 3 години, за да достигне нивата на инвестиции, направени до началото на кризата, казва той, като се позовава на изследване на БАН.

Предстоят няколко основни мероприятия, които да рекламират страната ни като една добра инвестиционна дестинация в САЩ, Европа и Азия, съобщава още Янев.

„Моето лично желание е София да се превърне във финансов център на Балканите. Може би следва да приложим добри практики от други държави, които имат подобен тип финансови центрове, като САЩ, Англия, Сингапур. Една от идеите, която имам огромно желание да реализираме, е свързана с това да създадем различни видове финансови фондове. Малка страна като Люксембург отчита високи размери на инвестиции на база на такъв тип финансови фондове. Акумулирането на финансовия ресурс води до възможности за реализация на различни видове инвестиции“, обяснява директорът на БАИ.

Той твърди, че в България има достатъчно квалифицирана работна ръка, но въпросът е дали в бъдеще образователната система ще откликне на предизвикателствата на глобализиращата се и дигитализираща се икономика.

Стамен Янев допълва, че е участвал в работната група, която е подготвила промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, които гласят, че по-широк кръг инвестиционни проекти ще имат достъп до държавно подпомагане за обучение на персонала. Целта била да се намери баланс между двата основни компонента за сертифициране на проекти - обем на извършена инвестиция и открити работни места. Част от промените били подсказани от самия бизнес.

За целите на агенцията той казва: „Имаме идея, без да забравяме традиционните ни партньори от Европа като Германия, да насочим вниманието си и към райони, с които в миналото сме имали много добри отношения. Ще се опитаме да направим и центрове за обмен на информация по отношение на държавите от АСЕАН и държави от арабския свят като Иран. Работим по целия фронт, без по никакъв начин да пренебрегваме който и да било инвеститор. Ще се опитаме и тук, на място, да засилим повече контактите с дипломатическите и консулски представителства на десетте най-големи държави, които инвестират в България. Вратата на Агенцията за инвестиции е отворена за всеки българин и всяка българска компания, която иска да намери своя партньор в чужбина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
звездоброец
преди 8 години
примерно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
звездоброец
преди 8 години
ще се оправим когато инвестиция за 5-6 или 30 милиона лева престане да бъде централна новина.. освен ако инвестицията не се отнася само за района на Дупница..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
"Моето лично желание е София да се превърне във финансов център на Балканите. Може би следва да приложим добри практики от други държави, които имат подобен тип финансови центрове, като САЩ, Англия, Сингапур." Ееех баща ми, Бог да го прости викаше "Видяла жабата че коват коня и тя вдигнала крак" Абе мистър, ти виждал ли си как изглежда БФБ и СОФИКС? Само не мога да се начудя кое е по-несъвместимо със София "финансов" или "център"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
В крайна сметка, мечтите са безплатни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още