IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сезира ЕК за гръцкия данък върху сделки със страната

Въвеждането на данъчно облагане с 26% при източника на всички трансакции с източник България, Ирландия и Кипър, е дискриминационна мярка, посочват от МФ

14:12 | 30.03.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
България сезира ЕК за гръцкия данък върху сделки със страната

Министърът на финансите Владислав Горанов е сезирал Европейската комисия за въведения от Гърция 26% данък за сделки и трансакции с източник България, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Горанов е изпратил писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което изразява безпокойство, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз (ЕС) и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на ЕС.

Той посочва, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка. Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.

От министерството са на мнение, че въведеният данък ще се отрази изключително негативно върху дружествата, регистрирани в България, които осъществяват внос от Гърция, независимо дали са с гръцко участие или са изцяло български. Гръцките контрагенти ще бъдат принудени да заплащат по-висока данъчна ставка при заплащане на стоки или услуги от България, т.е. гръцките фирми износителки ще бъдат задължени да заплащат данък в размер на 26% върху всяка сделка, посочват от МФ. 

При осъществяване на внос от България гръцките дружества ще бъдат задължени да заплащат предварително данък от 26% върху всеки разход, т.е. върху цената на всяка сделка с компания, регистрирана в България.

Въведените изисквания ще имат неблагоприятен ефект и върху българските фирми, осъществяващи транспортни услуги към/в Гърция, като гръцките получатели на услугата ще трябва да заплащат данък в посочения размер върху разходите за транспортни услуги.

Въведеният данък ще има негативно влияние търговско-икономическите отношения и инвестиционната активност, очакват от министерството.

За 2013 г. стокообменът с Гърция възлиза на 2,981 млрд. евро, а за 2014 г. - 2,818 млрд. евро. Въпреки че се наблюдава спад на стокообмена с 5,5%, се запазва положителното търговско салдо за България – 144 млн. евро, сочи още справка на финансовото министерство.

За периода 1996 – 2014 г. инвестициите на Гърция в България възлизат на 3,581 млрд. евро, което представлява около 8,2% от общия обем на инвестициите у нас за периода и страната заема трето място по обем на инвестициите у нас – след Холандия и Австрия.

Общо над 11 100 са действащите търговски дружества с гръцко участие в България.

Решението на гръцките власти да облагат всяка трансакция към България би довело до фалит на много наши фирми, коментира пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Има 3-месечен срок, в който гръцката страна трябва да даде обяснение, след като от Европейската комисия бъдат поискани. След това може да се сезира Европейския съд, той да наложи санкции и т.н, но това би отнело време. За нас правилният път е директни разговори между българското и гръцкото правителство“, заяви Велев.

За новия данък се разбра преди десетина дни, когато премиерът Бойко Борисов бе принуден да опровергава твърдения в гръцки медии, че България на свой ред ще въведе наказателен данък за българите, летуващи в Гърция.

Коментар по самото законодателно решение на гръцкия парламент тогава така и не бе даден. Самият закон все още не се прилага, защото тепърва ще се пише подзакановата уредба към него. Преди дни се разбра, че решението ще засегне целия стокооборот с Гърция и може да доведе до трайно влошаване на икономическите отношения между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 9 години
:) Кво беше кризата : Възможност ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Не забравяй, че за периода на действие на този данък на Гърция ще и бъдат начислени глоби.Да, технически може да отнеме време, но решението ще е за глоба.Категорично съм против и ние да нарушаваме правото на ЕС.Ако и ние започнем с подобни махленски изцепки, с какво ще сме по-различни от гърчулята и СИРИЗА-*** ?също така може да се заведат частни дела в съда на ЕС срещу Гърция за причинени загуби.Ако сме хитри, т.е. не нарушаваме правилата, а ги използваме в наш интерес, можем да съдерем от гръцката гърбина милиони евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
nocalled
преди 9 години
може ли сега администраторчето дето ми изтри коментара под тази тема http://***.investor.bg/news/comments/191530/335/да го възстановизащото това, че са приели гърците такъв 'закон" още тогава беше ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
nocalled
преди 9 години
може ли сега администраторчето дето ми изтри коментара под тази тема http://***.investor.bg/news/comments/191530/335/да го възстановизащото това, че са приели гърците такъв 'закон" още тогава беше ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още