IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български превозвачи са в готовност да блокират границата с Гърция

От сектора се подготвят за контрапротест, ако гръцките фермери блокират границата ни другата седмица

19:51 | 17.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	По традиция гръцките фермери блокират границата си с нас през зимата. <em>Снимка: архив БТА</em></p>

По традиция гръцките фермери блокират границата си с нас през зимата. Снимка: архив БТА

Български превозвачи са в готовност за контрапротест, ако гръцките фермери блокират границата ни другата седмица.

До момента сигналите, които имаме, показват, че гръцките фермери се готвят да блокират Гърция изцяло и да използват чуждите превозвачи, за да може да се чуе техният глас по-силно в границите на Европа, каза Веселин Данков от Съюза на българските транспортни работници пред БНР.

Той уточни, че гръцките фермери ще се съберат утре в град Лариса, за да решат по какъв начин и на кои места да се започнат протестите им.

"Ние обявяваме, че ако дори една граница между България и Гърция бъде засегната от действията на гръцките фермери, автоматично всички пунктове между България и Гърция ще бъдат блокирани, защото на границата гръцките фермери не притесняват никого освен чуждите граждани, които пътуват в този момент в посока от и за Гърция", закани се Данков.

От Съюза на българските транспортни работници са изпратили декларация до всички институции, в която настояват да не се допусне затваряне на границите заради гръцките протести.

По традиция гръцките фермери блокират границата си с нас през зимата, като така протестират срещу данъчните реформи и настояват за стабилност и сигурност в сектора.

Така че още през декември миналата година над 180 земеделски производители се събраха в град Лариса и решиха през януари да организират национални блокади.

Седмица по-рано земеделците планират да излязат на площадите в селата и да организират блокади, които на 23 януари да прераснат в масови.

През януари и февруари миналата година гръцките фермери блокираха граничните пунктове с България за около 40 дни, което създаде огромни проблеми за превозваческите фирми у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още