IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител у нас с 5,5% годишен спад през март

Значителен спад на цените е регистриран в добивната и в преработващата промишленост, показват данните на НСИ

12:50 | 28.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

И през март цените на произвежданите от българските предприятия продукти продължават да спадат, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През март общият индекс на цените на производител намалява с 5,5% на годишна база. Спрямо предходния месец се увеличава с 1,2%.

Цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността през февруари се понижиха с 4% на годишна база. През януари индексът спадна с 2,9% годишно.

На месечна база по-високи цени през март са регистрирани в добивната промишленост - с 8,0%, и в преработващата промишленост - с 1,6%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е налице намаление с 0,6%. По-съществено нарастване на цените в преработващата промишленост има при производството на основни метали - с 4,3%, и на химични продукти - с 0,4% спрямо февруари. Намаление НСИ отчита при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,1%, и на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,8%.

На годишна база значителен спад на цените на производител е регистриран в добивната промишленост - с 11,8%. Спадът в преработващата промишленост е с 5,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,9%. Съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 10,9%, на химични продукти - с 2,8%, и на електрически съоръжения - с 2,0%. Ръст на цените за периода от една година е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 4,4%, на дървен материал без мебели - с 2,6%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 1,4%. 

Производствените цени на вътрешния пазар през март са с 0,5% над равнището от предходния месец. Увеличението се дължи на ръста в добивната промишленост - с 3,7%, и в преработващата промишленост - с 0,9%.

На годишна база производствените цени на вътрешния пазар спадат с 4,1%. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8,6%, в преработващата промишленост - с 3,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,9%.

Цените на производител на международния пазар през март нарастват с 2,6% в сравнение с предходния месец. В преработващата промишленост ръстът на цените е 2,3%. По-съществено увеличение спрямо февруари се наблюдава при производството на основни метали - с 3,9%, и на химични продукти - с 0,9%. Спад има при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,8%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,0%.

Спрямо година по-рано цените на производител на международния пазар намаляват с 8,1%. Най-съществен принос има намалението на цените при производството на основни метали - с 11,1%, на на електрически съоръжения - с 2,4%.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още