IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни болници дадоха на съд НЗОК заради надлимитната дейност

ВАС призна лимитите на лечебните заведения за законни

12:56 | 12.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

15 болници от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) са внесли жалба в съда срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради неплатена надлимитна дейност за 2016 г. в размер на 24 млн. лева.

Основанието за жалбата е решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 21 ноември 2016 г., с което над 50 млн. лева от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски се насочват за лекарства и медицински изделия.

Болниците настояват съдът да отмени решението и да издаде задължителни указания към НЗОК за изплащане на всикчи разходи по извършеното лечение. От Сдружението настояват преизпълнението на приходната част на бюджета да се ползва на първо място за лечението на пациентите чрез изплащане на извършената и отчетена, но незаплатена от НЗОК дейност на лечебните заведения за болнична помощ, което е т. нар. „надлимитна дейност“. 

„Вярваме, че само с общи усилия ще успеем да постигнем адекватното заплащане на извършената и отчетена от лечебните ни заведения дейност. Чрез тази обща жалба ние заявяваме, че няма да приемем умишленото ощетяване на болници и пациенти, защото ако не се обединим сега, рискуваме през 2017 финансовите рестрикции срещу нас да бъдат още по-драстични и незаконни", посочва председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

Сред подписалите се под жалбата лечебни заведения са: МБАЛ „Полимед", МБАЛ „Медикус Алфа", МБАЛ „Люлин", МБАЛ „Вита", СБАЛ „Гръбначен център", МБАЛ „Света София", МБАЛ „Тримонциум", МБАЛ „Света Каридад", МБАЛ „Ескулап", МБАЛ „Свети Иван Рилски", Пловдив, УМБАЛ „Еврохоспитал", СБАЛАГ „Селена", МБАЛ „Свети Пантелеймон", Плевен, МЦ „Фокус", МБАЛ „Уни хоспитал", Панагюрище.

Очаква се към жалбата да се включат държавни и общински лечебни заведения, като съдът изрично е помолен да присъединява всички последващи внесени документи срещу същия ответник, уточняват от сдружението.

Междувременно ВАС отхвърли жалбата на БЛС и Център за защита правата в здравеопазването срещу служебния рамков договор за 2016 г., която атакува направените промени във финансирането на болничната помощ. Решението на съда от 8 декември е в полза на Здравната каса и на практика отново признава лимитите на болниците и пръстовия идентификатор.

Решението на съда може да се обжалва на по-горна инстанция.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Naiv
преди 7 години
Едно уточнение - става въпрос за дейност от неспешни случаи - такива които е можело да се отложат или изобщо не са за болница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
kondosko
преди 7 години
Цялата система е сбъркана! Кое е частното на тези болници, при положение че съществуват на гърба на Държавата?!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още