IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов механизъм на заплащане на надлимитна дейност искат болници

Българската болнична асоциация предлага реално извършена дейност да се плаща, а лимитите да отпаднат

13:20 | 12.10.15 г.
Нов механизъм на заплащане на надлимитна дейност искат болници

Да бъде приет нов механизъм на заплащане на отчетената надлимитна дейност за реално извършено лечение от болниците настояват в свое становище от Българската болнична асоциация (ББА). Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

Преди дни стана ясно, че казусът със заплащането на извършената надлимитна дейност се задълбочава.

Според болничната асоциация ако не бъде намерен нов механизъм за заплащане, дългогодишните проблеми в системата на здравеопазването ще се задълбочат.

Преди дни управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов каза, че има информация за извършена надлимитна дейност от болниците, която не е фактурирана и затова Касата ще прави собствена проверка за извършената надлимитна дейност.

Още миналата седмица министър Петър Москов заяви, че надлимитната дейност няма да се плаща.

От асоциацията подкрепят призива на Българския лекарски съюз за изплащането на изработената над определения лимит дейност и настояват да се актуализира бюджетът на НЗОК, за да бъдат изплатени тези задължения, които по данни на БЛС към края на годината ще достигнат 65 млн. лв.

Настоява се и за отпадане на методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения, изработена от предишното управление на НЗОК чрез налагане на лимити. Според ББА тази методика ограничава правото на избор на пациента, връща старата система на бюджетно финансиране и „убива“ конкуренцията между лечебните заведения.

В становището се заявява, че отказът за изплащане на реално извършено лечение на пациенти в българските болници с основание, че финансирането на това лечение е извън ограничителни бюджети, е крайно несправедливо. Според болничната асоциация не може да има лимит, когато има страдащи хора, търсещи лечение. Според тях лимитите водят до тежко накърняване на и без това намаленото доверие на гражданите към българската здравна система.

От ББА посочват още, че нямат нищо против да се въведе строг контрол при хоспитализацията на пациенти и подкрепят всяко едно предложение за това. Те подчертават и че в голямата си част натрупаните задължения на НЗОК към лечебните заведение за надлимитна дейност се дължи на спешно приети пациенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още