IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни и общински болници атакуват в съда медицински стандарти и наредби на МЗ

Те смятат, че целта на стандартите е да се закрият общинските клиники и да се пренасочи ресурс към големите болници

14:25 | 24.02.16 г.
Частни и общински болници атакуват в съда медицински стандарти и наредби на МЗ

Представители на сдруженията на частните болници, на общинските болници и на общопрактикуващите лекари заявиха, че атакуват в съда 14 медицински стандарта и няколко наредби на Министерството на здравеопазването.

Становището, изразено от името на Сдружението на общинските болници, е, че медицинските стандарти нямат дефинирана цел, не са стандарти за качество, а описват само структури. Медицинските стандарти трябва да описват процесите, каза Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, предава БТА.

По думите му от сега действащите стандарти, приети преди 6 години, е видно, че няма нито един качествен медицински показател, който да се е подобрил. 

"Скритата цел на стандартите беше да се закрият общинските болници и да се пренасочи ресурс към големите болници", допълни Кацаров. Чрез необосновано повишаване на изискванията за структури и кадри, стандартите са основна причина за увеличаване на разходите за медицинска помощ и увеличаване на доплащането от страна на пациентите, смята той.

Кацаров уточни, че вече са оспорени два стандарта - по ревматология и по обща хирургия, и те вече са отменени от Върховния административен съд.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари смятат, че Българският лекарски съюз не трябва да подписва Рамковия договор за тази година поради наложени чрез него лимитирани бюджети, промени в ущърб на пациентите, възможност за промяна на цените на медицинските дейности през годината и други.

„Стандартите са каймакът на административния терор“, каза д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници и допълни, че те са инструмент за груба регулация и за облагодетелстване на едни и закриване на други лечебни заведения.

В съда ще бъдат атакувани и текстовете на наредбите за профилактичните прегледи и диспансеризация, за удовлетвореността на пациента и за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още