IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции у нас надхвърлиха 944 млн. евро за осем месеца

От тях вложенията в дялов капитал са за близо 238 млн. евро, в дългови инструменти - над 602 млн. евро, а реинвестираната печалба е над 107 млн. евро

18:01 | 16.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждите инвестиции у нас надхвърлиха 944 млн. евро за осем месеца

През август преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас възлизат на 46,9 млн. евро, което е със 159,7 млн. евро по-малко спрямо отчетените година по-рано 206,6 млн. евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Така през осемте месеца на годината страната ни привлича ПЧИ в размер на 944,3 млн. евро, което е с 11,9% по-малко спрямо същия период на миналата година. Тогава инвестициите възлизаха на 1,072 млрд. евро.

Така относителният им дял спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се свива до 2,2%, докато година по-рано той беше 2,5%.Съотношението, което Министерството на финансите очаква не само за тази, но и за следващите три години, е от 3,3% от БВП средно годишно.

Информацията, изнесена от БНБ, подлежи на последващи ревизии, като стойностите могат да бъдат променяни както в посока нагоре, така и надолу. С отчета от този месец централната банка ревизира ПЧИ за юли надолу до 98,3 млн. евро спрямо предходната оценка от 108,2 млн. евро.

Таблица: БНБ. Данните са съставени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, при спазване на методологическите изисквания на 6-ото издание на „Ръководството по платежен баланс и международна инвестиционна позиция“ на МВФ. Отрицателният знак при инвестициите в чужбина показва нетно нарастване на активите на българските предприятия.

Инвестициите в дялов капитал през 8-месечието възлизат на 234,7 млн. евро., което е със 125,7 млн. евро по-малко от отчетените инвестиции през същия период на миналата година. Само през август са направени инвестиции в дялов капитал за 15,6 млн. евро –  далеч по-малко от стойността им през август 2014 г., когато възлизаха на 155,8 млн. евро. А именно този тип инвестиции се считат за трайни капиталови вложения в местни предприятия и имоти.

Освен това реинвестираната печалба този август е надолу със 4,3 млн. евро до 13,4 млн. евро, сочат още данните на БНБ. Така общата сума на реинвестирана печалба за периода януари-август 2015 г. възлиза на 107,3 млн. евро, което представлява спад от 3,85% на годишна база.

Инвестициите в дългови инструменти през месеца са на стойност 17,8 млн. евро, като се свиват с 49,86% на годишна база. Общата сума на тези инвестиции от началото на годината до края на август възлиза на 602,3 млн. евро, като се повишават с 1,9 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година.

Разбивката по държави сочи, че най-голям е размерът на ПЧИ от Холандия. Към края на август общата им стойност възлиза на 643,8 млн. евро, като 100 млн. евро от тях са инвестиции в дялов капитал и реинвестирана печалба. На второ място е Австрия с ПЧИ за 151 млн. евро, Франция – 98,5 млн. евро, Норвегия – 87,9 млн. евро, Белгия – 56,5 млн. евро, и Италия – 54,7 млн. евро.

Новината, че Австрия е вторият по големина чужд инвеститор у нас идва на фона на последните новости, според които базираният в Грац австрийски поддоставчик за автомобилната промишленост Magna проучва възможността за откриване на нов завод в България. Според Der Standart цената на сделката се въртяла около 10 млн. евро, а инвестицията може да открие 5 000 работни места.

Въпреки това икономисти посочват, че все още са налице препятствия пред инвеститорите, свързани с административната тежест и законодателните промени.

Новите правила за осчетоводяване, предложението за нов общински данък, което бе отменено под натиск, увеличаването на осигуровките и други предложение на Министерство на финансите обаче правят „всичко възможно, за да спрат икономическия растеж“, коментира в анкета на Investor.bg икономистът от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Стоян Панчев.

Анкетата е по повод ревизията в положителна посока на прогнозата за икономическия растеж от страна на Министерството на финансите и събра мнението на водещи икономисти относно бъдещето състояние на икономиката на страната.

Предварителните данни на БНБ сочат още, че преките инвестиции на български предприятия в чужбина за периода януари-август 2015 г. възлизат на 24,2 млн. евро, докато за същия период на миналата година бяха в размер на 498,7 млн. евро. Само през август те намаляват с 28,9 млн. евро при такива за 149,2 млн. евро през същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Isumu
преди 8 години
Какво са надхвърлили бе хора, те са по-малко от миналата година! Какви са пак тези измамни заглавия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Tъжна работа Преводите на българите в чужбина са много по големи Официалните данни за миналата година са 1773милиона долара Като прибавим и кешовите преводи сумата е близо 2 милиарда Българите в чужбина са наи големия инвеститор каквото и да се говори Българските политици трябва да им се поклонят дълбоко и да им кажат -Благодаря ви че ни спасявате задниците Те разбира се не спасяват тях а милионите си бащи маики и роднини Тъжни работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още