IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък „Обществено здраве“ ще е за 4 групи вредни храни

150 млн. лв. приходи годишно се очакват от налога

16:16 | 20.10.15 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четири групи вредни храни ще бъдат обложени с новия данък „Обществено здраве“, съобщиха на пресконференция министърът на спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Моделът е взет от Унгария и по думите на Москов е доказано работещ.

Първата група са храни със съдържание на частично хидрогенирано растително масло над 0,5 грама на 100 грама продукт – например маргарин и в имитиращи продукти с мляко.

Храните със сол над 1 грама на 100 продукт са втората група – например чипс и снакс на базата на картофи и зърнени култури. Сухите супи и бульони ще се облагат при сол над 0,7 г на 100 г продукт. Данъкът ще засяга майонезени и други сосове при сол над 1,3 г/100 г продукт.

Третата група са напитките с кофеин над 24 мг/100 мл или таурин над 100 мг/100 мл - например енергийните напитки. Ще се облагат и енергийните шотове, алкохолните напитки с добавен кофеин и таурин.

Четвъртата група са храните с добавена захар, например шоколад и бонбони със захари над 40 мг/100 грама. Бонбоните без шоколад и сладоледът ще се облагат, ако съдържат над 25 г захар на 100 г, както и натуралните сокове ако имат под 40% натурално съдържание.

Няма да се облагат хляб, месо и месни продукти, мляко, сирене, кашкавал и масло, сокове с плод над 40%, кафе и чай, продукти с какао над 40%, конфитюр и желе екстра качество, мед.

Данъкът не е с единна ставка. Москов показа таблица, според която например заради съдържанието на захар безалкохолните и енергийните напитки, както и шоколадът ще се облагат с 43 ст. съответно на литър или килограм, а тестените изделия с 81 ст./кг.

Пресолените продукти и енергийните напитки с кофеин и таурин ще се облагат с 1,55 лв./кг, съответно на литър. Най-висока е ставката за маргарините – 3,10 лв./кг.

Ако един продукт е с много захар, сол и маргарин и трите ставки ще се събират. Така пакет бисквити от 150 гр. ще поскъпне с 97 ст., ако се обложи с три ставки, а енергийна напитка от 250 мл – с 59 ст., ако съдържа големи количества захар и кофеин.

Порция 300 гр. пържени картофи ще поскъпне с 1,12 лв., ако мазнината е маргарин, и без облагане, ако се ползва олио.

„Днес започваме битка и тя няма да е лесна. Знам за струпания финансов и лобистки ресурс срещу този закон, не мислете, че сме наивници на средна възраст“, заяви Петър Москов по адрес на анализатори и експерти, които се изказват срещу данък „вредни храни“.

„Тук е мястото на всеки родител да избере на коя страна застава – здравето на децата ни срещу желанието на определени лобисти да няма промяна. Начинът е да извървим този път заедно, за да имаме по-дълъг живот. Смъртността на българите в активна възраст е с 50% по-висока от средното в Европа. С тези данни само идиот би спорил“, каза здравният министър, който разясни подробно на база данни на СЗО и други изследвания защо храните с високо съдържание на сол, захар, кофеин и маргарини са вредни.

Москов допълни, че хората, които умират от сърдечно-съдови заболявания, плащат данъци и от тези данъци лобистите се хранят.

Красен Кралев разясни по какъв начин ще се харчат събраните от данъка пари. Засега прогнозата е за 150 млн. лв. приходи годишно.

Той посочи, че в близо 700 училища спортната инфраструктура не отговаря на елементарни стандарти. 20% от събраните с данъка средства средствата ще отидат за обновяване на физкултурните салони в училищата, 20% за подобряване на храненето там, 60% за превенция и профилактика на хронични и заразни заболявания, включително диабет.

Ако програмата се реализира, за 4-5 години проблемът със спортната база в училищата може да бъде решен. Средствата ще се изразходват под надзора на обществен съвет, с участието на лекари и общините, обеща той.

Москов заяви, че целта на новото облагане е децата да изградят различни хранителни и спортни навици, както и да се намалят сърдечно-съдовите заболявания.

„Това е косвен данък, който облага потреблението на храни, които не са основни. Данъкът е еднофазен – ще има еднократно облагане при пускане на продукта на пазара. Той дава равнопоставеност за всички производители и доставчици“, обясни здравният министър.

Здравният министър допълни, че данъкът ще насърчи потребителите да си променят навиците, а производителите – рецептите.

Относно вредата от облаганите храни той посочи, че повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане, рак на гърдата, на простатата, инсулинова резистентност и др. Приемът на големи количества енергийни напитки при подрастващите пък повлиява категорично костната минарлизация и растежа, а България е на второ място след Холандия по употреба на енергийни напитки от деца.

Москов каза още, че българинът консумира средно по 8 грама сол на ден при препоръка от СЗО за 5 грама.

Той има още едно предложение – предлага се с допълнение в Закона за радио и телевизия да се уточни какво не може да се рекламира в детски предавания. 

„Няма начин този данък да не работи“, заяви Красен Кралев. Според него рекламните бюджети няма да пострадат, защото компаниите ще инвестират в това да докажат, че продуктите им отговарят на изискванията.

Данъкът е консултиран с Министерството на финансите, които са дали препоръки по отделни текстове. РЗИ е контролният орган за съдържанието на продукта. Ще се изисква контрол в лицензирани лаборатории. Контролът ще бъде тежък и ефективен, закани се здравният министър.

Москов очаква близо 30% спад на потреблението на доказано вредни храни, както по думите му се е случило в Унгария.

Публичното обсъждане на данъка започва от утре. Още не е ясно кога ще влезе в сила, възможно е да има отлагателен период, за да се приспособят производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: МагаринаКакво ще го облагат с данъци този маргарин (за да може производителите да ни спретнат още по-големи *** за да си 'избият данъка'), след като е доказан карциноген -направо да го забраняват за ползване в храни ...както и всички изпълнения с пържената скорбялаОтн.: Изразходването на средствата от данъкаСредствата от данъка следва да бъдат ползвани за висш пилотаж в микробиологията -почистване на почви и води от всякакъв вид замърсяване, пречистване на питейната вода от флуор, с който я зареждат от чистине на комини на ТЕЦ-ове, от безпринципно пермаментно хлориране на водата и почистване на въздуха от изпълненията на лица, които са си махнали филтрите от 100-год. дизелов автомобил за 'да карат по-добре'.Както и за обучение по анализ на статистически данни и тълкуване на статистика от медици.И стига с тези матри за спортуване -всички аеробни упражнения в условията на тотално замърсяване само усилват ефекта от интоксикация,... за повече подробности вж статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
ааааааааа , аз сам си правя виното , мед още имам от татко ( лака му пръст) ) , домати от майка ми , и т.н. . Добре се чувствам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
А виното можеш да си го пиеш и с жената... тех ше ги облагат по-нататък... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ще правиш като мене - ще си купуваш пресно месо и мляко и ще си го правиш на каквото си искаш после. Каквото не мога сам да си приготвя, ми го приготвят разни ятаци - имам си цяла нелегална организация от приятели, които си правят домашни храни и ме включват в сметката - от месо - домашно и дивеч, мляко, плодове и зеленчуци, мед, та до оцет и брашно... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 8 години
очаквам да обложат джумерките , бахура и пушената сланина и бекон . с кво ша си пия виното а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
И този данък е като акциза и ДДС - плаща го крайният потребител! Ще си плаща, за да се трови. Бизнесът няма да пострада - ид^иотите са достатъчно много и са неизтребими! Какво лошо да бъдат стригани? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ама ти не цикаш за това, че законът е непълен, а за това, че го има! Еми нека дискусията да върви в тази посока, да се писка, че е малък обхвата на санкционираните храни, а не да се врещи "по принцип", щот щели да пълнят хазната! А синът ти, щом продължава да си купува чипс, ще си плаща авансово за повишения риск от медицински разходи за държавата.Да, този закон идва много късно и е само жалка имитация на зверския чанч, на който трябва да бъде подложена целата гмеж от наглите мошеници "от бранша" и *** стадо, което се остави да го зобят с всичко това! Пак повтарям - и двете категории са абсолютно излишни на тази уникална с природата си планета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 8 години
Защо драйфam отгорему ли ? Защото това е зле прикрит напън за увеличение на данъците ! А най-гнусното е че с него се унищожава възможността за регулация на съдържанието на храните . Демек - който си плаща може да прави каквото си иска ! Синът ми дали ще спре да си купува чипс а ? Ако някой наистина иска да свърши нещо просто трябваше да забрани влагането на сол примерно над 2% във ВСИЧКИ храни ! Да ти дам ли примерче че сегашния закон не регулира нищо ? С него ще се облага влагането на натриев хлорид над 1 % ? НО никой няма да облага влагането на натриев глутамат или калиев хлорид например . Усещаш ли хумора ? Натриевия глутамат в момента е предозиран във ВСИЧКИ храни на пазара и е доста по гнусна гадост от готварската сол . Те за това ти говоря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
'земи са хвърли отнякъде та да се отървеш по-бързо от мъките вместо постоянно да пишеш кой да ни изтрие с ракети или да ни превзема и причислява някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 8 години
да идва Ердоган и да ни при4исли към Турция да заприли4аме на държава...при турците такива рекети не е имало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още