IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейността на общински болници е под въпрос заради договорите с НЗОК

Намаляването на публичните разходи за здравеопазване е за сметка на пациентите, смятат от Националното сдружение на частните болници

15:12 | 07.06.16 г.
Дейността на общински болници е под въпрос заради договорите с НЗОК

Общински болници ще бъдат принудени да затворят, ако трябва да отговорят на всички нормативни изисквания. Това прогнозира Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването, цитиран от БТА.

По думите на Кацаров в новите договори, които болниците трябва да подпишат с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), има лимитиране на дейност, която се изразява в плащане за по-малък брой легла.

В някои общински и частни болниците намаляването на леглата е между 20 и 90%, уточни той. И допълни, че затварянето на общински болници сериозно ще ограничи достъпа до медицинска помощ на хората, живеещи в отдалечени райони или на тези, които не разполагат с високи доходи.

Според Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, целта на икономиите е намаляване на публичните разходи за здравеопазване. По думите му това ще доведе до увеличаване на частните разходи. 

Той напомни, че в момента Националната здравна карта, определяща необходимия брой болнични легла, е обжалвана в Конституционния съд, който ще заседава по казуса на 28 юни.

Частните и общинските болници, както и пациентски организации, са атакували в съда общо 27 нормативни акта на здравното министерство.

Миналата седмица председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев даде разяснение откъде идва проблемът на болниците.

Недоволството на лечебни заведения от новите договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е повсеместно, посочи той пред Bloomberg TV Bulgaria. Проблемът идва от това, че постигнатото като споразумение в преговори с НЗОК, след неподписването на Националния рамков договор, е видоизменено.

По негови думи Здравната каса не се е съобразила с Лекарския съюз относно договарянето на параметрите по контрактите.

БЛС настоява за продължаване на преговорите по рамковото договаряне.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още