IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорите на 9-те столични болници са съгласни за обединение под една шапка

Предстои да се определят вноските на всяка болница за издръжката на гражданското дружество

19:18 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Директорите на 9-те столични болници са съгласни за обединение под една шапка

Директорите на деветте болници в карето около Александровска болница са съгласни да се обединят в гражданско дружество. Това каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков след среща между ръководството на здравното министерство и директорите на лечебните заведения, съобщи БТА.

На срещата пред директорите е представен проектът на договор за гражданско дружество, а в петък предстои среща с юристи за уточняване на детайли по документа. Предстои да се определят и вноските на всяка болница за издръжката на гражданското дружество.

Координатор на дружеството ще бъде Красимир Ангарски, както обяви миналата седмица здравният министър Петър Москов.

С директорите е била обсъждана и темата за консултанстката дейност между болниците. Директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев е предложил консултантите да не получават възнаграждение, ако бъдат повикани за консултация в една от деветте билници.

Проф. Начев коментира пред журналисти, че по време на срещата е обяснено на директорите на болниците, че ще правят общи обществени поръчки за стерилизация, хранене, чистене и други.

Всяка болница сама ще прави обществените си поръчки за снабдяване с лекарства и консумативи, уточни заместник-министър Пенков.

Целта на дружеството, което ще бъде създадено по смисъла на Закона за задълженията и договорите, е оптимизиране на административните разходи на деветте болници. Миналата седмица пред депутатите от здравната комисия министърът обясни идеята си, като посочи, че целта е да се спестят пари от административните дейности и да се насочат към медицинските.

Пред депутатите Москов обясни, че става въпрос за административно обединение на немедицински дейности и аргументира сливането на деветте болници с това, че през годините държавата е била лош стопанин, защото е отделяла средства за стопански разходи от бюджета за медицинските. Петър Москов посочи още, че гражданското сдружение ще представлява една стройна администрация, малка по състав, но с експертиза, която да организира обществените поръчки и всички стопански разходи.

Москов каза и че до един месец ще се конституира гражданското сдружение и до есента може да представи отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още