IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на въглищен газ в Добруджа ще замърси водите, заявиха "Зелените"

Природозащитници организират протести срещу намерението да се проучва находище в Добричко

12:06 | 03.09.14 г.
Добивът на въглищен газ в Добруджа ще замърси водите, заявиха "Зелените"

Добивът на въглищен газ в Добруджа ще замърси водите и въздуха. Това казаха на пресконференция представители на партия „Зелените“. Поводът е решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), при което се съгласува проект за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-11 Вранино“ в област Добрич.

Основният проблем е, че въглищните залежи в Добруджанския басейн са под подземни води.

„Зелените“ посочиха, че проектът е международен и 60% от средствата са еврофинансиране. Изпълнители са пет научни европейски института, включително и българският Минно-геоложки университет. Координатор на проекта е „Овергаз“, а изпълнител - „Парк Плейс Енерджи Корп“.

Адвокат Свилен Овчаров заяви, че има огромни количества научни данни, от които е ясно, че там има въглища. Затова сега се проучва не дали има залежи, а дали е икономически изгодно да се разработват. Той твърди, че експерименталната технология създава опасност от замърсяване.

В решението на МОСВ и запитването на инвеститора не се казва какъв метод ще се използва – дали конвенционален или не – фракинг или въглищна газификация (запалване на въглищните газове, при което се отделя синтетичен газ – сингаз).  Но се планират 10 000 м нови сондажи, коментира юристът.

Той допълни, че в находището изобщо няма газ, който да подлежи на конвенционално извличане, затова единственият възможен метод, който би се използвал при евентуален добив, е  въглищната газификация.

"Точно над находището е част от водоносния хоризонт на Добруджа и при всички случаи тази вода ще бъде замърсена", твърди той.

От друга страна, при фракинга и въглищната газификация се отварят пукнатини в дълбочина в земните недра, където водата потъва, заяви Петко Цветков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още