IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска преразглеждане на мораториума за шистов газ

Настояваме да се ускори и изграждането на интерконекторните връзки, заяви Константин Стаменов, председател на БФИЕК.

22:21 | 01.04.14 г. 22
Бизнесът иска преразглеждане на мораториума за шистов газ

След газова криза от 2009 година досега не е намерена алтернатива за доставка на природен газ, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Той подчерта, че от представляваната от него федерация настояват за ускоряване на работата по изграждането на интерконекторните връзки, както и за преразглеждане на мораториума за шистов газ.

„Към днешна дата никой не смее да повдигне темата за шистовия газ, а да не говорим за започване на проучване”, заяви Стаменов. Той подчерта, че в тази връзка индустриалните енергийни консуматори настояват да бъде създадена специална група към парламента, която да преразгледа всички ефекти от дейността по добив на шистов газ.

Експертът коментира, че данните от проучването ще дадат информация за години напред, когато и технологиите ще бъдат по-развити за добива на суровината.

„Ние искаме да имаме бизнес среда, а тя включва, както по-нормални административни процедури или да няма затрудняване на бизнеса, така и достъпни енергоизточници”, посочи експертът. Той допълни, че с тези теми се обсъждат и се работи добре с администрацията на икономическото министерство.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
това съм го направил на Фотошопhttp://sincedutch.files.wordpress.com/2012/11/fracking-colorado-nov-20-2012c.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
fakti? vij zritelcho po-dolu.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Чисто съвпадение е разбира се, че "бизнесът" се сети за мораториума след посещението на "найно височество" Виктория Нюланд у нас. Дамата е щедро спонсорирана от Шеврон: http://***.youtube.com/watch?v=2y0y-JUsPTU&feature=share. Схемата е прста: понеже ние не можем сами да си разработваме находищата, ще го прави Шеврон и ще ни продава нашия газ на пазарни цени. Добивът естествено ще съсипе Българските подпочвени води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!????.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
deant
преди 10 години
ти си откровено луд... като ние не сме си вадели шистовия газ, да сме дадяли на хамериканците да го вадят, че да не се заноси... неам думи бе, "икономисти" ли сте, "маркетолози" ли сте, "енергетици" ли сте или прости меринджеи не знам, по скоро откровено луди и облъчени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
kane
преди 10 години
НЕ на "бизнеса"НЕ на бюджета без перо увреждане на природатаНЕ на всички измислени икономичеки показатели, като БВП, безработица, инфлация и пр. без ПОКАЗАТЕЛ ЕКОЛОГИ И БЪДЕЩЕ ЗА ПЛАНЕТАТА И ДЕЦАТАНЕ на големия световен империализъм - мултинационалните фашистиНЕ на печалбите добити от безвъзвратното унищожаване на планетатаНЕ на колониалният, робски живот на кредитНЕ на фирменото робствоНЕ на капитализмаНЕ на фашизмаНЕ на плаоските данъциНЕ на класовото общество....ДА на животаДА на свободатаДА на щатието от животаДА на чистата природаВЪН ЕС, СТО, НАТО, КАПИТАЛИЗМА?ФАШИЗЪМ ОТ РОДИНаТА МИ БЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 11
cvvas
преди 10 години
В твоя ред на мисли, 1. Би ли ни разяснил в какво точно се изразяват екологичните вреди както твърдиш, но с аргументи а не да ми дадеш линк към Gasland или някоя от другите абсурди, които такива като теб масово използват за всяване на страх. 2. Защо е необходимо К.Стаменов да има собствена технология за добив? Човека говори за нуждата от това да се вдигне тази идиотщина (мораториума), за да се започне една нормална дейност на нефтената индустрия като цяло в това число и проучване за шистов газ. 3. Какво означава американско нашествие? Този вид популизъм в стил В.Сидеров е демонстрация на невежество и нищо друго. Ако имаме претенции да сме нормална и модерна държава, поведение като това на кучето, където се качи на купата сено, то не го яде но и на друг не дава, е меко казано неадекватно. 4. Шистовия газ е точно толкова рисков, колкото и конвенционалния газ, но призив "срещу" е зстремеж на една малка част от заинтересовани друзя, с лична изгода да се запази скъпия внос на руски газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Кой е тоз бизнес? Аз съм с газова инсталация в цеха но не искам и да чувам за шистов газ!! Абе какво става тука? Мине не мине време и почва облъчването!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
citizen_bg
преди 10 години
"Инвестор"-ите, колко ви плащат за пропагандните статийки за тоя ШИТОВ газ, че и по няколко на ден!? Поне струва ли си? Или няма мърдане? Каквото нареди собственика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
zritelcho
преди 10 години
Като се е загрижил господинът Костадин Стаменов за енергийната независимост на България и след като разполага със свободни няколко милиарда долара, които се чуди къде да инвестира, вместо да се насочва към добива на шистов газ, на какъвто България е бедна в сравнение със САЩ или Русия, който е поредното изчерпаемо гориво и на всичкото отгоре е и парников газ, както петрола - по-добре господинът Стаменов да инвестира свободните си милиарди в едно родно, българско откритие, което даже е и патентовано и само се нуждае от инвестицията на предприемчив и съобразителен бизнесмен. Става дума за двигател без гориво или по думите на създателя му Валери Матов - за "контролирани електромагнитен двигател",http://***.electrohybridauto.com/Вярно, изобретението е българско и няма да пълни гушката на мултимилиардни интернационални корпорации, но пък прилагането му ще даде истинска енергийна независимост на България, при това - без да унищожи завинаги природата, водите и здравето на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още