IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двете най-големи партии в парламента няма да приемат мандат за ново правителство

И ГЕРБ, и БСП декларираха, че няма да участват в каквито и да е конфигурации за нов кабинет в рамките на това Народно събрание

22:49 | 13.11.16 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Народно събрание на Р България</em></p>

Снимка: Народно събрание на Р България

Първите две партии в 43-то Народно събрание - ГЕРБ и БСП, ще върнат мандата за ново правителство в рамките на този парламент. Това стана ясно от изявленията на лидерите на партиите в нощта на изборите.

Бойко Борисов прие загубата на президентския вот като вот на недоверие от страна на хората и заяви, че в първия работен ден на парламента ще депозира оставката на правителството. Той очаква работата на депутатите обаче да продължи, за да бъдат изпълнени исканията от референдума - промяна в избирателната система и намаляване на субсидиите за партиите.

Борисов поиска и свикването на Велико народно събрание, за да може да бъде въведена още една промяна, поискана от инициативния комитет, предложил референдума - намаляване на депутатите до 120 души.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви по време на пресконференцията в Международния пресцентър в НДК, че социалистическата партия ще върне мандата. Тя посочи, че с 38 депутати БСП не може да управлява и допълни, че няма да участва в каквито и да е "конфигурации" за съставяне на правителство.

БСП ще работи да бъде първа политическа сила, която да може да състави правителство в следващия парламент, каза Нинова.

Тя обаче е категорична, че парламентът трябва да продължава да работи, за да бъде приет бюджетът на страната за 2017 година и промяната в изборните правила.

Изявленията на лидерите на първите две политически сили в парламента поставят България в интересна конституционна ситуация. Според основния закон президентът не може да разпуска Народното събрание три месеца преди края на мандата си.

Спорна е вероятността някоя от останалите партии в 43-то Народно събрание да успее да събере мнозинство и да състави кабинет. Така страната вероятно ще бъде управлявана от служебен кабинет, посочен от отиващия си президент Росен Плевнелиев, заедно с работещ парламент.

Борисов потвърди, че ще ГЕРБ, която е най-голямата политическа партия в парламента, няма да бойкотира заседанията на Народното събрание и ще подкрепя предложения, които смятат за правилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
И тоя коментар изтрихте , а , Инвестора...какво криете толкова , "независима" медия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Какво имаш предвид ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
Jorkata
преди 7 години
Щом мишките не искат да седят на кораба, значи, че догодина ще се случват някакви страшни работи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още