IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългосрочни визи ще се издават на чужденци, създали поне 10 работни места

С промени в законодателството се въвежда процедура за предоставяне на статут "лице без гражданство"

12:28 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Визи за дългосрочно пребиваване в България ще получават чужденци, които осъществяват реална търговска дейност и са разкрили поне 10 работни места на пълно работно време.

Това приеха депутатите, които гласуваха на второ четене в днешното си заседание промени в Закона за чужденците.

С поправките се възстановява и законовата възможност за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност, предава БНР.

С поправките в закона се въвежда и процедура за предоставяне на статут "лице без гражданство", който ще се предоставя от Дирекция "Миграция" на МВР.

Регламентира се и понятието "апатрид", което се отнася за лице, което няма статут на гражданин на нито една държава.

Текстовете предвиждат още МВР да поддържа електронен регистър на издадените документи за самоличност на членовете на персонала на дипломатически представителства и на представителства на международни организации.

С промените в закона се въвежда и минимална санкция в размер на 2 хил. лева за превозвачи, които не са установили редовността на документ за пътуване и наличие на българска виза на чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още