IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесмени ще получават визи срещу работни места на пълно работно време

С промени в Закона за чужденците се урежда статутът на лица без гражданство

16:37 | 21.03.16 г.
Бизнесмени ще получават визи срещу работни места на пълно работно време

Инвеститорите, които кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване в България на основание търговска дейност в страната, ще трябва не само да открият 10 работни места, но и те да са на пълно работно време.

Това изискване следва да бъде изпълнено от всеки съдружник поотделно, пише в проект за изменение на Закона за чужденците, публикуван за обществено обсъждане.

Според вносителите така право на продължително или постоянно пребиваване в страната ще могат да получават само лица, които действително осъществяват търговска дейност, а не такива, които само използват за тази цел регистрацията на едно търговско дружество. 

По-строги изисквания се предлагат и за лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. За тях ще се прави предварителна проверка за действителната дейност на дружеството в чужбина, наличието на оборот и произхода на капиталите.

Ще се възстанови и законовата възможност, премахната през 2013 г., за продължаване на срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради независещи от него причини.

С проекта се въвежда и нова обезпечителна мярка с временен характер, а именно краткосрочно настаняване в звено на специален дом за чужденци. В звено на специален дом ще се настаняват чужденци за установяване на самоличност, а в специален дом – за връщане.

Проектът въвежда процедура за предоставяне на статут лице без гражданство (апатрид) с цел да се гарантира, че тези лица ще се ползват от основни права и свободи без дискриминация, в съответствие с конвенциите на ООН. Лице с такъв статут ще получава специални документи.

Създава се изрична правна уредба за документите, съставени в чужбина и удостоверяващи семейни връзки. Въвежда се изискването те да са признати или допуснати за изпълнение по българското право.

Българското законодателство се привежда в синхрон с решението на Съда на Европейския съюз, според което гражданите на трети държави могат да влизат на територията на Съюза с валиден документ за пътуване и валидна виза, положена в обявен за невалиден паспорт.

Отказите за издаване на визи ще могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред съд относно тяхната законосъобразност.

Уреждат се пропуските около условията, при които се издават временни паспорти на български граждани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още