IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите няма да проверяват редовността на документите за самоличност

Законопроект предлага да се намалят санкциите за превозвачи, които не проверяват документите на пътниците

11:29 | 26.02.16 г.
Превозвачите няма да проверяват редовността на документите за самоличност

Превозвачите вече няма да имат задължението да установяват редовността на документите за самоличност на чужденците, които превозват.

С промяна в Закона за чужденците те само ще установяват срока на валидност на документа, дали снимката "позволява установяването на самоличността на притежателя им", както и наличието на необходима виза.

По сега действащия Закон за чужденците на превозвачите е възложено да проверяват за редовността на документите на чужденците, които превозват от или до България. В същото време обаче те нямат специализирани познания да установяват фалшиви или подправени документи за самоличност, посочва се в мотивите за промяната.

Допълнително се намалява и минималния праг на санкцията за превозвачите, които не са изпълнили изискванията за проверка на документите. В момента тя е в размер на от 6 хил. до 10 хил. лева. С промяната долната граница ще бъде в размер на 2 хил. лева.

Основание за това намаление е практиката по прилагане на директивата на ЕС за Споразумението от Шенген. В Германия например долната граница на санкцията е в размер на 1 000 евро.

Проектът на закон е подготвен от междуведомствена работна група, в която са участвали представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Асоциацията на българските авиокомпании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още