IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат

Напрежението ескалира заради предложението за премахване на парите за прослужено време и намаляването на заплатите при напускане

10:22 | 03.11.15 г. 6
Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат

Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат работните си места. Това каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред БНР.

Напрежението в сектора ескалира след представянето на Бюджет 2016. Вчера полицейските синдикати заплашиха с ефективни стачни действия заради това, че се орязват заплатите при пенсиониране от 20 на 10.

Промените, които финансовият министър Владислав Горанов предлага с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2016 г., включват на държавните служители в МВР да не се изплащат допълнителни възнаграждения за прослужено време. При напускане на системата за сигурност служителите вече няма да получават до 20 заплати, а 10, като в тези пари няма да се изчисляват надбавките за прослуженото време и специфичните условия на труд. Отпускът в сектора пада от 30 на 20 работни дни, намаляват се и парите, които се получават по време на отпуск. Лицата, работещи по трудово правоотношение, няма да получават допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

„Това, което се опитва да направи министърът на финансите Владислав Горанов със Закона за държавния бюджет, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност“, каквото България не помни“, предупреди Попов.

Вчера вечерта стана ясно и че двама директори на дирекции в МВР са подали оставките си - на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР.

Днес предстои среща между финансовия министър Горанов и представители на полицейските синдикати.

Според Попов има риск някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си.

„Това не е преувеличение. Още от петък започна масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение. Това не са само колеги, които имат право на пенсии. Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години“, предупреди Попов.

Източници от МВР съобщават, че десетки молби за пенсиониране са подадени във ведомството заради идеята за премахване на парите за прослужено време и заради намаляването на заплатите при напускане, допълва БНР.
Попов обясни, че хората, които имат право на пенсия в сектор "Сигурност", са 7 хиляди.

 

„Аз не се наемам да прогнозирам колко общо ще напуснат, но тази цифра може да стигне до една четвърт от състава на МВР. Основната причина е, че за служителите на сектор "Сигурност“ от години няма елементарна сигурност. Ние по никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата."

Попов заяви, че мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане. И изрази готовност да обсъждат с Горанов правото на държавните служители в сектор "Сигурност" на колективен трудов договор, правото на синдикалните организации в сектора да се присъединяват към национално представени синдикати. Настояват и за обсъждане на формирането на заплатите, обвързано със социално измерими критерии, например – средната заплата за страната.

„Мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане. Те трябва да бъдат изтеглени спешно. Ние ще излезем на улицата, а какво точно ще правим – ще решим днес и утре“, заяви Попов.

Междувременно Владислав Горанов бе поканен от синдикати да посети един от затворите в страната и да се запознае със състоянието на сектора, съобщи Dnes.bg. Според Синдиката на служителите в затворите в България в бюджета за 2016 г. са предвидени "сериозни рестрикции по отношение на икономически и социални права на всички служители в сектор "Сигурност", в частност тези в затворите и арестите". Служителите заплашват и с протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
forexar
преди 8 години
"Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат" ... без да се усети разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Не е лоша идеята .... министри да посещават затворите и да се запознават със състоянието на секторА !И депутати, ТоЖе !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Полиция, армия и служби за сигурност са атрибути на суверенната държава. България, обаче, вече не е държава, а суверенна - пще по-малко! Абсолютно вече няма никаква нужда от тези органи! Вече сме собственост на НАТО и ЕС. Да бъдат добри, да се проявят като добри стопани и да си поемат функциите! За нас е достатъчна една по-сериозна общинска полиция, издържана от живеещите в конкретните общини, да поеме грижата за обществения ред из населените места, за да може да се ходи по улиците.Армия, която да защити територията ни ние така или иначе нямаме! Само хрантутиме мазни канцеларски плъхове! Едно време имахме 140 хилядна армия, 1200 танка, 400 самолета, 14000 оръдия, 40 бойни кораба, ракетни войски... а сега имаме пет роти за охрана на американски бази, три самолета и един кораб, а министерството на отбраната и ръководството на армията са в същите огромни сгради и пак се пукат по шевовете от работещи в тях!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
penman
преди 8 години
Ами да напускат! То и без това от тях полза няма. България е на челно място по брой полицаи на глава от населението, а резултата всички го знаем. Безумните привилегии от времето на социализма, където те бяха обгрижвани като юмрука на партията, е крайно време да бъдат редуцирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Това, ако стане, съм готов да му простя на Горанов всички досегашни глупости. Защото ще е първата реформа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
fras
преди 8 години
Да напускат, бе.Полза от тях и без това кой знае каква няма.Доказателство е факта, че в частния охранителен бизнес са заети близо 200 000 души.Ако имаше полза от полицията, нямаше да има нужда от тези частни охранители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още