IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще одобри държавна помощ за БДЖ от концесията на Летище София през септември*

Процедурата за аеропорта е рестартирана, заяви Ивайло Московски

15:52 | 06.07.16 г.
<p>
	Според транспортния министър ЕК предлага да одобри и по-висока сума, за да останат пари и за инвестиции в подвижния състав, а не само да се изплатят дълговете на БДЖ. <em>Снимка: БТА</em></p>

Според транспортния министър ЕК предлага да одобри и по-висока сума, за да останат пари и за инвестиции в подвижния състав, а не само да се изплатят дълговете на БДЖ. Снимка: БТА

Очаква се през септември Европейската комисия (ЕК) да се произнесе положително за държавната помощ, която Холдинг „Български държавни железници“ (БДЖ) се предвижда да получи от бъдещата концесия на „Летище София“. Това съобщи пред парламентарната транспортна комисия транспортният министър Ивайло Московски.

Имаме потвърждение от комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, че нотификацията ще бъде одобрена и сумата ще бъде окончателно определена, увери министърът депутатите. По думите му ЕК дори предлага да се нотифицира по-голяма сума, за да може да се правят инвестиции в подвижния състав, а не само да се покрият дълговете на националния жп превозвач. Обсъжданата сума с ЕК е около 600 млн. лв.

Московски отхвърли критиките на синдикатите към процедурата за концесия за столичното летище и оспори направените от тях изчисления за очакваните приходи от дружеството.

"Летището как да направи втора писта, като са му блокирани 27 млн. лева в КТБ и със съдебен изпълнител 52 млн. лева", попита министърът. Той препоръча синдикатите да разследват защо се е стигнало до ситуацията отпреди години летището да бъде осъдено на арбитраж.

За самата процедура по концесия той припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече се е произнесла в полза на министерството. Фирмата, която обжалваше стартирането на концесията, не се е възползвала от правото си да обжалва и пред Върховния административен съд.

На практика процедурата е рестартирана, каза Московски.

На въпрос докъде е стигнала концесията на „Летище Пловдив“ той каза, че потенциален кандидат иска удължаване на процедурата и това е направено.

Към летищата определено има интерес, заключи министърът на транспорта.

*Новината е допълнена в 18.23 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още