IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната здравна карта се отлага заради здравно неосигурените, смята експерт

Необходими са рестрикции при заплащането от НЗОК и за болниците, и за лекарствата, заяви Димитър Ленков

11:11 | 11.03.15 г.
Електронната здравна карта се отлага заради здравно неосигурените, смята експерт

Единственият начин за ефикасен контрол върху разходването на средствата в здравеопазването е въвеждането на електронната здравна карта и електронното досие. Това каза д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз пред телевизия Bulgaria On Air.

Експертът допусна, че въвеждането им се отлага във времето, защото това ще затрудни достъпа до медицинска помощ на хората, които не са здравно осигурени.

„Ако нямате здравна карта и сте неосигурен, ще трябва да се плаща за всяка медицинска услуга“, каза Ленков. И уточни, че по данни на здравното министерство става въпрос за около 200-300 хиляди българи, които нямат възможност да си плащат здравните осигуровки. „Това е една сложна система, която обаче ще доведе до икономисване на немалко публични средства“, каза Ленков.

Здравната система у нас е такава, че винаги има преразход поради недостиг на публични средства и затова Касата трябва да въведе рестрикции в болничната и в доболничната помощ. Така той обясни постигнатото споразумение тази година на болниците, които не извършват спешност, да бъдат заплащани 90 процента от бюджета им за миналата, а на болниците, които извършват и спешност, да получат по 95 на сто от бюджетите си от миналата година. След извършена проверка от Касата ще бъдат изплащани и сумите до сто процента, подчерта той.

По думите на Ленков обаче проблемът не е в увеличения брой на хоспитализациите, а в това, че безконтролно нарастват парите за лекарства, плащани от НЗОК, където увеличението е в пъти. „Там също трябва да се въведат рестрикционни механизми", каза той, визирайки скъпите иновативни препарати, заплащани от фонда.

„В България е изкривена практиката по предписване и заплащане на медикаменти с публични средства“, каза той и поясни, че у нас средствата са недостатъчни и в същото време България е страната, в която най-много се изписват оригинални препарати за сметка на генерици, с които лечението става много по-евтино.

Практиката за изписване предимно на генерици е широко застъпена в други европейски страни, допълни експертът. Тя може да бъде стимулирана със законови промени, смята Ленков и допълни, че това е постигнато във Франция и Германия например – да се стимулират лекарите да изписват генерични медикаменти, като „по този начин се икономисват и без това недостатъчните публични средства“. Това е един резерв за Касата, който би трябвало да се дискутира и да се вземат мерки. Това е мярка, която би трябвало да предшества бъдещо увеличение на здравната вноска, коментира експертът от БЛС.

Преди да се говори за повишаване на здравната вноска, би трябвало държавата  да стане коректен платец, напомни още той. В момента държавата е най-некоректният платец за категориите хора, които осигурява. „Нека държавата от следващата година да стане коректен платец, като всички граждани“, призова Ленков.

Според Ленков най-важното в изказването вчера на одобрения от здравната комисия за управител на Здравната каса д-р Глинка Комитов е, че трябва да бъдат направени промени в Закона за здравното осигуряване. „Крайно време е тези промени да бъдат направени в интерес на пациентите и на лекарите от системата на здравеопазването“, каза Ленков. По думите му има риск за нови дефицити в бюджета на Здравната каса.

На въпрос за избора на Комитов за управител на НЗОК Ленков каза, че това е политическо назначение и ако бъде допуснато държавата да има решаващ глас в Надзорния съвет на НЗОК, от институцията на практика няма смисъл.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още