IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните министри на България и Русия ще обсъдят "Южен поток" по телефона*

Българските власти ще потърсят официалната позиция на Москва по казуса със спирането на проекта

15:44 | 17.12.14 г. 9
Енергийните министри на България и Русия ще обсъдят "Южен поток" по телефона*

Проектът „Южен поток“ ще бъде тема на обсъждане в предстоящ телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак, пишат от пресцентъра на енергийното министерство.

Очаква се разговорът да бъде проведен в петък.

Припомняме, че по-рано днес руски медии коментираха, че Москва очаква българска делегация, водена от икономическия министър Божидар Лукарски, която да уточни ситуацията около проекта за газопровода. Срещите трябваше да се проведат в петък. 

Шефът на политическия кабинет на Лукарски Филип Кирев обаче коментира пред „Дарик“, че темата ще бъде дискутирана в конферентен телефонен разговор. По-късно от икономическото министерство събщиха, че Лукарски заминава днес, но не за Москва, а за Вашингтон. По време на своята визита той ще участва в Бизнес съвета за международно сътрудничество (BCIU), престижна неправителствена организация, в която членуват бизнесмени и бивши сенатори. 

Преди това икономическият министър ще се срещне с представители на водещи американски компании, уточняват още от Министерството. 

Активизирането на българската страна е вследствие на нареждането на премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание през миналата сряда, уточняват още от енергийното министерство.

На заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин коментира, че България сама може да потърси позицията на Русия по казуса, а не да очаква ЕК да й я съобщи.

На базата на тази препоръка Борисов нареди на ресорните министри да започнат кореспонденция със своите руски колеги, а външният министър Даниел Митов да привика руския посланик у нас, за да бъде уточнено какво точно се случва по проекта.

Припомняме, че в началото на декември руският президент Владимир Путин съобщи изненадващо, че слага точка на „Южен поток“. Въпреки това обаче България все още не е получила официално становище за прекратяване на работата по проекта.

* Статията е актуализирана с информацията за посещението на Божидар Лукарски в САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Пак ли ни насочваш вниманието какво трябва да четем нещасник я всеми се закопай някаде с тези глупости! Всички чудесно знаят че ЮП е голяма печалба за България затова Бойко сега бяга из цяла Европа като див петел да го спасява! Зависима ли е Германия от Русия като има СП .А турция ще бъде ли зависима? Украйна като има газопровод да не би да си изряза тръбите да неполучава гас аааа *** ??? Ще ви се смеят на всички от Ловеч тк в сайта стига си излагал града
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
draifuss
преди 9 години
Движение за енергийна независимост заявиха "Спрете унижаването на България", в обръщение към министър - председателя Бойко Борисов с копия до президента Росен Плевнелиев и ледерите на партиите от 43-то Народно събрание.Ето и пълният текст на обръщението:"Обръщаме се към Вас с апел да се прекратят инициативите от страна на Българското правителство за изясняване на публично заявената на 01/12/2014 позиция от Руска страна за прекратяването на проекта Южен поток. Повече от две години, ние от Движение за енергийна независимост предупреждаваме, че Южен поток е руски геостратегически проект с антиевропейска и антибългарска насоченост, без икономическа обосновка и с огромен корупционен потенциал. Вече над две седмици, въпреки многократните официални запитвания от българската страна, руските институции демонстративно и пренебрежително отказват да дадат отговор. Българското правителство е поставено в ролята на провинил се ученик, който е наказан и трябва да се обяснява. Провежданите совалки на запад и на изток за спасяване на този проект, сриват международно авторитета на България като суверенна държава, както пред западните ни партньори, така и пред Русия. Призоваваме Ви да преосмислите тези инициативи и да откажете заявеното посещение на официалната правителствена делегация в Москва, за преговори с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, относно възможността за продължаване на проекта за строителство на газопровода Южен поток.Поредното унижаване на България беше вчерашното опровержение на официалните руски власти, че такова посещение е съгласувано с тях !Само така може да отговорите на предизвикателствата на деня, да защитите националния интерес и да запазите личното си и българското националното достойнство!"В Движение за енергийна независимост членуват Алекс Алексиев, Красен Станчев, Христо Казанджиев, Димитър Иванов, Иван Сотиров, Васил Филипов, Иван Иванов и др.София / България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
Не е лесно да си *** и неграмотен като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 9 години
я къде са се събрали комсомолците :) и кво другари, болят ли ви зъбките :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
Такова правителство работещо на парче за първи път виждам ! ако искарат до нова година ще е голяма работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Нали само преди два часа Лугарски щеше да ходина 19 в Москва! Май пак ви казаха че не сте суверенна държава и ви показаха среден пръст ааа а а еврогеици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
Ами да прав си ! Така е защото не сме суверенна държава ! Хубаво че поне още ни обелязват на картата. С такъв президент и министър прдседател може скоро да изчезнем от картата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! Цирк Балкански! Преди два месеца президентченцето и подведомственото му правителство на Близашки пратиха руснаците в Брюксел да се разправят с ЕС и когато се разберат и ако се разберат - да заповядат. България официално прехвърли правомощията по преговорите за Южен поток на ЕС и неговия изпълнителен орган ЕК. Сега шаш, щото руснаците не ни били информирали за нещо си там. Ми ние не сме страна! ЕС е страна вместо нас и те си говорят с руснаците, а ние ще чакаме от Брюксел, а не от Москва инфо какво става! Нали сме супер-член! Голем член! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 9 години
"Борисов нареди на ресорните министри да започнат кореспонденция със своите руски колеги, а външният министър Даниел Митов да привика руския посланик у нас, за да бъде уточнено какво точно се случва по проекта"НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В КОЯТО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДА НЕ ЗНАЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ПРОЕКТ, КОЙТО ОРЕШАРСКИ СПРЯ ПОД НАТИСКА НА МАККЕЙН И ЕК,Борисов от Марс ли пада, че не разбира какво предстои и кой ще плаща милиардите за поръчки на оборудване и пропуснати ползи на фирмите изпълнители от Италия, Франция, Германия и Русия!?ИЗБОРА Е ЯСЕН - или ЮЖЕН ПОТОК и санкции от ЕК , или неустойки за милиарди от строителните фирми и отказ от Южен поток!ДА СЕ ЧУДИШ КАКВО СТАВА С ПРОЕКТА КОЙТО СИ ПОДПИСАЛ Е ВСЕ ЕДНО ДА СЕ ПРАВИШ НА ЛУД, ЗАСТАНАЛ НАЧЕЛО НА ЕДНА ДЪРЖАВА!Ако не беше жалко щеше да е смешно!Политиците ни наистина полудяха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още