IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енерго Про заведе иск срещу България за невъзстановени 54 млн. евро разходи

Арбитражната процедура беше стартирана през юли 2013 година

18:29 | 08.06.15 г. 2
Енерго Про заведе иск срещу България за невъзстановени 54 млн. евро разходи

Искът, който Енерго Про е подал в арбитражния съд, е на стойност 54 млн. евро, съобщават от дружеството. Това са разходи, които не са били възстановени на компанията в периода 2012 – 2014 г., става ясно от съобщението.

Припомняме, че чешката компания започна арбитражната процедура през юли 2013 година. На 26 май 2015 г. искът е регистриран от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID).

От Енерго Про уточняват, че поводът за подаването на иска преди две години са некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията, за задължително изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността.

В резултат на ценовите решения на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от периода 2012 – 2014 г., в които тези разходи не са възстановени, е създаден дефицит, който поставя на сериозен риск финансовата стабилност на дружествата от групата в България, посочва се в съобщението.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Няма как. Ако беше руска компания щеше да е лесно но не е. От братска страна е и ще трябват сериозни аргументи за да се защитим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Windowshopper
преди 8 години
Браво, така трябва да се действа, дано чешките юристи да се справят отлично с казуса !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още