IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов обеща дългосрочни инвестиции в образованието

Задължително трябва да се насочим към привличането на млади учители в системата на средното образование, коментира финансовият министър

13:20 | 17.08.16 г. 4
Горанов обеща дългосрочни инвестиции в образованието

За следващата година се очертават два основни приоритета като номинално увеличение на разходите. Единият е свързан с програмите за оптимизация на армията, а другият - с дългосрочните инвестиции в образованието. Това заяви днес пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта в Софийската математическа гимназия, предаде БТА.

За втора поредна година Министерството на финансите отпуска средства за ремонти в гимназията, като през тази година за целта са отделени 500 хил. лв.

Средства за ремонти в елитното образование са отпуснати и за математическите гимназии в Стара Загора, Плевен и други градове, посочи министър Горанов. По думите му това е една идея на МФ да насочи усилия към елитното образование, тъй като по-голямата част от усилията на МОН са насочени към по-пълно обхващане на децата в задължителната училищна възраст.

Според министъра приоритет трябва да е постигането на средно ниво на качествено образование и да няма отпаднали от образователния процес. Министър Горанов е на мнение, че трябва да се обръща внимание на училищата, които дават най-доброто образование, защото те бяха изоставени в годините.

Той изрази съжаление, че най-често дебатът за средствата на образование се води количествено, без да се дава отговор на въпроса с какви мерки и инструменти ще се постигне по-добро качество. Според него на фона на увеличаване на разходите за средно образование трябва да се фокусираме върху мерки, които ще решат проблема с качеството на образованието.

Задължително трябва да се насочим към привличането на млади учители в системата на средното образование, отбеляза Горанов. Той припомни, че преди години в училищата са влизали най-добрите 30 на сто от студентите, които напускат висшите училища, а в последните години работата в средното образование не е толкова атрактивна, независимо от усилията и увеличаването на заплатите.

Столичната община инвестира през тази година около 20 млн. лв. в строителство и ремонти на училища и детски градини, съобщи от своя страна Йорданка Фандъкова. Около 7 млн. лв. са за конструктивни укрепвания и мерки за енергийна ефективност в около 43 обекта.

Тя посоич, че в момента вървят ремонти в много училища и детски градини в столицата. Вече са завършени реконструкциите в три училища. Очаква се ремонтите да приключат почти навсякъде до началото на учебната година, но съгласно сключените договори има няколко училища и детски градини, където те ще продължат и след 15 септември. Никъде обаче ремонтите няма да пречат на учебния процес, увери Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
те един асфалт не могат да направат като хората , та камо ли образование...."ремонт на ремонта...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
realista
преди 7 години
Първо санирайте блоковете, пък каквото остане за образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
С това образование, здравеопазване.... няма как да стане само с пари. Въпроса е, че няма цяростна визия, за да се прави каквото и да е. Първо трябва да знаем каква държава ще изграждаме, после да знаем каква икономика ще бъде, а от там и какви кадри ще клса необходими. Всичко останало е от днес за утре, а съм сигурен, че сегашната власт, няма грам визия за повече от една-две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 7 години
като му знам акъла, това ще е по един безплатен транспортир за всеки ученик :):) и това ще е инвестицията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още