IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се промяна за таксуване на кражбите на електроенергия

В момента няма истинска санкция и превенция на кражбата на електроенергия, коментират от EVN България

15:20 | 01.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кражбите на съоръжения са една от честите причини за аварии и прекъсване на електрозахранването. Подмяната на кабели, трансформатори и други съоръжения костват хиляди левове годишно на електроразпределителните дружества.

Значително по-голяма обаче е загубата от кражбата на електроенергия. През 2015 година например EVN България има 15,7 млн. киловатчаса неизмерена електроенергия на стойност 1,28 млн. лева. Това са само регистрираните случаи и събраните средства, уточни по време на семинар на компанията председателят на Управителния съвет на EVN България Гочо Чемширов. За първите 9 месеца на 2015 години ЧЕЗ България пък е санкционирала над 4 хил. кражби на електроенергия и са събрани към 2 млн. лева.  

Чемширов днес изчисли, че на крадците на енергия е излязло с около 30% по-евтино да платят санкцията си, отколкото да платят редовно сметката си. Тоест това означава, че няма никаква възпираща санкция. 

Затова и от EVN България от години настояват за промяна в изчисляването на санкцията. В момента това се прави на базата на цената за електроенергията, която се използва за технологични разходи или около 30 лева за киловатчас и таксата "Задължения към обществото". Идеята на дружеството обаче е да се използва цената за недостиг, не за технологичните разходи,  защото реално кражбите не се планират и се заплащат като небаланс от електроразпределително дружество, каза още Чемширов.

От дружеството имат информация, че енергийният регулатор готви промяна при таксуването на откраднатата електроенергия и вероятно това ще стане до края на март. "Надяваме се това да е истинска превенция", коментира Калина Трифонова, член на УС  на дружеството.

За 10 години на българския пазар EVN България е инвестирала 1,3 млрд. лева, от които 1,1 млрд. лева - за електроразпределителната мрежа на територията на дружеството - Югоизточна България. В периода от 2005 година насам са изградени нови и ремонтирани надп18,3 хил. км електропроводи. Така технологичните разходи намаляват от 20% през 2005 година до 9,47% през 2015 година.

Само през миналата година в мрежата са инвестирани 85,5 млн. лева. Част от тези инвестиции са свързани с ремонта след кризата през март 2015 година, каза регионалният мениджър на дружеството Робърт Дик. Направин е анализ на засегнатите участъци и около 50 километра въздушни електропроводи вече са заменени с такива под земята.

Обилните снеговалежи в средата на януари 2016 година пък са показали, че авариите не са засегнали толкова сериозно планинските райони, които бяха основно пострадали през миналата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още