IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешки в залесяването водят до масово съхнене на изкуствените иглолистни гори

70% от дървесината на съхнещите над 100 хил. декара е усвоена

17:29 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Над 100 хил. декара изкуствено създадени иглолистни гори са засегнати от проблема с изсъхването и от средата на 2016 г. проблемът ескалира. Това каза пред БНР инж. Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Изпълнителната агенция по горите.

Причините според него са комплексни, а проблемът се разраства и обхваща цялата страна.

Основно проблемът е предизвикан от грешки при залесяването в миналото, например изнасяне на белия бор на по-ниска височина от естествения му ареал. Дърветата са засаждани и с големи гъстоти, тъй като изпълняват и защитна функция като борба срещу ерозията на почвата.

В случая науката препоръчва единствено сечта като решение и изнасяне на заразената и повредена изсъхнала  дървесина, в която се настаняват  вредители.

От общо 4,2 млн. хектара гори в държавата 30% са иглолистни, а от тях 90 на сто са изкуствени.

В засегнатите гори, които основно са държавна собственост, усвоената дървесина е около 70%. Където горите са частна или кооперативна собственост, усвояването  е около 50%. Агенцията по горите е предписала на собствениците своевременно усвояване.

Предвиждат се и нормативни  промени.

Дългосрочните мерки предвиждат постепенна подмяна на  иглолистните насаждения с широколистни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още