IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ препоръчва 20% от приходите от подоходен данък да се насочат към общините

Икономистите предлагат също стимули за местните власти за повишаване на инвестиционната активност и мерки за пазара на труда

16:56 | 06.03.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автоматично пренасочване на една пета от приходите от подоходния данък към общинските бюджети на принципа “парите следват личната карта“ препоръчват от Института за пазарна икономика (ИПИ) в свой доклад „Регионални профили: Препоръки за развитие 2015”.

Преотстъпването трябва да е автоматично и по постоянен адрес на данъкоплатеца. Този подход дава възможност на гражданите, които имат постоянен адрес в една община, но живеят и работят в друга, да определят къде да се насочват част от данъците им – съответно като променят или оставят непроменена адресната си регистрация.

С оглед на високата задлъжнялост на някои общини е оправдано приемането на преходен период, в който преотстъпеният ресурс да се разходва само за местни капиталови инвестиции или за покриване на стари задължения, препоръчват от ИПИ.

В средносрочен и в дългосрочен план може да се премине към поделяне на подоходното облагане между държава и общини или дори към пълното преотстъпване на подоходното облагане на общините, пише още в доклада.

От института препоръчват също да се създадат стимули за местните власти да работят в посока повишаване на инвестиционната активност.

Докато на практика всички общини работят за усвояването на европейски средства (с различен успех), то много малка част могат да се похвалят с реални действия за привличането на чуждестранни инвеститори, изтъкват икономистите. Според тях по-тясното обвързване на приходите на общините с икономическата активност в техните граници ще създаде стимули за по-активни действия в посока привличането на инвестиции.

Трансферите от централния бюджет в общия случай продължават да доминират над собствените приходи на общините. Единствените изключения от това правило са столицата и няколко курортни общини, в които собствените приходи превишават 50% от приходите, припомнят от ИПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Организации като ИПИ, които са на издръжка на западните фашистки организации трябва в Рейгънария да се закриват със закон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още