IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански фирми с интерес към концесия на пристанища и летища у нас

Производството на авточасти в България също е фокус за италианските компании

15:02 | 08.09.15 г.
Италиански фирми с интерес към концесия на пристанища и летища у нас

Италианският бизнес има интерес към производството на авточасти в България, към концесионирането на пристанища, летища и модернизирането на железопътната инфраструктура. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева по време на започналия днес бизнес форум в рамките на „Дни на България на Експо 2015 Милано", съобщават от агенцията.

Захариева е представила секторите, в които може да се засили сътрудничеството, както и износа на български продукти за Италия. Сред тях са био храните, производството на мед, винопроизводството, хранително-вкусовата, консервната промишленост, производството на захарни и шоколадови изделия, млечни продукти и стоки на химическата промишленост. Интересни са още производството на лавандула и розово масло за козметичната и парфюмерийна индустрия.

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров подчерта, че приоритетни сектори за насърчаване на чуждите инвестиции в България са високотехнологичният сектор, електрониката, електротехниката, информационните технологии, фармацевтичната индустрия.

Посещението на директора на агенцията в Палермо вчера показа, че сицилиански фирми също имат инвестиционни интереси главно чрез отваряне на call център, създаване на съвместно предприятие за оборудване на влакове, както и с изграждане на фабрика за производство на сладолед .

Сицилианският бизнес е готов да мести производството си в България, привлечен от ниските данъци, квалифицираната работна ръка и политическата стабилност в страната.

Италия е на трето място като чуждестранен партньор за страната ни по стокообмен след Германия и Русия. Търговията между двете страни надхвърля 4 млрд. евро. До момента италиански компании са инвестирали над 1,4 млрд. евро в България. В страната оперират над 1000 италиански фирми, които осигуряват над 25 000 работни места.

За първите 6 месеца на тази година има ръст от 5,2% на стокообмена между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още