IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателни секции в чужбина ще има и извън дипломатическите представителства

Депутатите пак преправяха Изборния кодекс

16:31 | 28.04.16 г.
Избирателни секции в чужбина ще има и извън дипломатическите представителства

Депутатите се поправиха много набързо и с ново, и окончателно изменение в Изборния кодекс, дадоха възможност избирателни секции зад граница да се отварят не само в дипломатическите ни представителства.

Във вторник те гласуваха, че секции няма да има на други места, независимо от броя на българите зад граница.

Днес обаче те записаха, че избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства в страни от ЕС могат да се образуват при подадени не по-малко от 100 заявления от българи, имащи право на глас.

В държави извън Общността изборните секции ще се образуват от ЦИК по предложение на външно министерство.

Условието за това е също да има поне 100 подадени заявления, като ще има само по една секция и то единствено в градове с население над 1 млн. души. 

Българите зад граница, които не живеят в страни от ЕС, нямат право на глас на избори за евродепутати.

Въпреки частичното отстъпление на мнозинството за правилата зад граница от ДПС пак не останаха доволни от поправката. Според Четин Казак така се дава една "залъгалка“ на хората. "Така обаче няма да се спре недоволството на нашите сънародници в Чикаго, Македония, Канада...“, предупреди той.

"Целият Кодекс е едно недоносче и се надяваме, че президентът ще наложи вето“, обобщи Казак. По призив на лидера си Мустафа Карадайъ всички депутати от Движението напуснаха пленарна зала.

Депутатите промениха още едно свое решение в Изборния кодекс, прието във вторник. То беше на БСП и с него се забраняваше провеждането едновременно на избори и референдум и изненадващо мина.

Днес обаче то претърпя прегласуване, беше отхвърлено от мнозинството и в крайна сметка остана разпоредбата, че в един ден може да има и вот, и допитване.

Единодушно депутатите решиха, че на президентските избори през есента ще има машинно гласуване поне в 500 секции, както и ще се проведе експериментално машинно преброяване по правила, приети от ЦИК.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още