IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и потреблението дърпат икономиката на България напред

3,4% е икономическият ръст на страната за 2016 г., като така се маркира седма поредна година на растеж

13:32 | 07.03.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската икономика се разширява с 0,9 на сто на тримесечна база през последните три месеца на 2016 г., ускорявайки се от експанзията от 0,7 на сто през предходния период и съвпадайки с експресните данни на Националния статистически институт.

Потреблението остава основен двигател на ръста, като расте по-бързо – с 1,3 на сто (0,5 на сто през третото тримесечие). За сметка на това износът се забавя (0,5 на сто спрямо 3 на сто), а вносът също забавя темпото на нарастване (1,7% спрямо 2,7%).

На годишна база брутният вътрешен продукт (БВП) расте с 3,4 на сто, съвпадайки с първоначалните данни.

Това е седмата поредна година на ръст, като през 2015 г. той бе 3%. 

Нарастването на произведените стоки и услуги на територията на страната надвиши леко очакванията на финансовото министерство и Европейската комисия. В средносрочната бюджетна прогноза, изготвена от бившия министър на финансите Владислав Горанов, бе заложен ръст от 3,2%. От Брюксел пък очакваха, че икономиката на България ще нарасне с 3,1%.

Секторът на услугите заема водеща позиция в икономиката, като според данните на НСИ създава 67,6% от добавената стойност. Индустриалният сектор създава 28%, а аграрният – 4,4% добавена стойност.

От компонентите на БВП експортът регистрира най-голям ръст от 9,1% на годишна база, следван от вноса със 7,8% и крайното потребление с 0,9%, докато бруто образуването на основен капитал се свива с 1,8%, отчитат още от НСИ.

„Растежът през 2016 г. отново бе следствие от относително по-силно външно търсене, обусловено от слабото евро и благоприятната конюнктура на международните пазари за износ на български услуги и стоки. На този фон ниските цени на петрола, който заема значителен дял от българския внос, способстваха за неговия по-бавен растеж“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. 

Oт самата банка очакват през 2017 г. ръстът на БВП на България да достигне 3,3 на сто, а бюджетният дефицит да е 1,5% от БВП, като се ускори до 2% от БВП през 2018 г. От банката очакват инфлацията в страната ни да достгне 1,3% през текущата година и да се ускори до 2% през 2018 г.

Произведените стоки и услуги в България през 2016 г. възлизат на 92,6 млрд. лв. в номинално изражение. Ръстът спрямо 2015 г. е 3,4%, показват още данните. Според изчисленията на човек се падат близо 13 хил. лв. за цялата изминала година.

Припомняме, че по текущи цени през 2015 г. БВП на България беше 88,6 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
ХА АМИ ЗАВИСИМОСТИТЕ И ОТ РУСИЯ И В ЕНЕРГЕТИКА И МИСЛЕНЕТО ДАЖЕ, ОТ КОЛКО ГОДИНИ ЩЯХМЕ ДА ПРИЕМАМЕ ЕВРОТО !???? НЯМА КАК ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ДА НАЗНАЧИШ ПЕЕВСКИ НА ВЛАСТ И ДА ФАЛИРАШ КТБ И ДА ИСКАШ НЯКОЙ ДА ТЕ ВЗЕМЕ НА СЕРИОЗНО, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ СЕГА ИДВА ДРУГАРКАТА ***, МНОГО ГОЛЯМА И СКЪПО СТРУВАЩА ГРЕШКА, КАКТО В ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
Веск
преди 7 години
Какво виждам аз? Виждам една ужасно лоша и при това влошаваща се структура на БВП. Държава с толкова ниско икономическа развитие като нас не бива да разчита толкова на услугите. Тази структура може да е добра за САЩ. За мен е лоша и видимо с влошаване в индустрията и селското стопанство. Кажете ми за една богата държава дето е богата да речем от туризъм без индустрия. Италия от туризъм ли е богата или от индустрия? Например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още