IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът към ЕС намалява с 2,5% на годишна база през септември

Вносът също се понижава, с което търговският дефицит с държавите членки се свива с 13% за година

12:10 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът към ЕС намалява с 2,5% на годишна база през септември

През септември износът и вносът на България за и от Европейския съюз (ЕС) намаляват с по-малко в сравнение с предварителните данни за търговията на страната, публикувани от Националния статистически институт (НСИ) в началото на ноември. По този начин се отчита свиване на търговския дефицит с Европа.

По данни на националната статистика през деветия месец на годината износът към държавите членки се понижава за втори пореден месец - сега с 2,5% на годишна база вместо с 2,9%, и възлиза на 2,5 млрд. лв.

Вносът пък се свива с 1,3% и е за 2,8 млрд. лв. спрямо отчетеното намаление от 2,3%. Само през септември търговският дефицит на България с ЕС намалява с 13%, или с 57,8 млн. лв., до 386,9 млн. лв.

Изменение на износа за ЕС по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

Публикуваните преди месец данни показаха, че през септември износът расте благодарение на търговията с трети страни. Но НСИ оповестява с месец закъснение по-подробни данни за търговията с ЕС както по основни търговски партньори, така и по сектори. На 10 декември се очакват пълните данни за търговското салдо през октомври. Тогава НСИ ще изнесе информация за връзките и с държавите извън ЕС.

Въпреки че през септември вносът от и износът към Стария континент намаляват, именно на Европа се дължи растежа на търговията от началото на годината. От януари до 30 септември експортът за ЕС се увеличава с 2,1% на годишна база до 19,9 млрд. лв. За същия период вносът е нагоре с 2,8% и възлиза на 22,9 млрд. лв. Търговският дефицит с ЕС от началото на годината нараства минимално до 2,94 млрд. лв.

Изменение на вноса от ЕС по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Те формират 71,3% от износа за държавите членки. Най-много стоки и услуги внасяме от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Износът към най-големият ни търговски партньор сред страните членки – Германия, намалява с 5% на годишна база до 3,89 млрд. лв., а вносът расте с 9,3% до 4,37 млрд. лв.

Към Италия експортът се понижава с 1,6% до 2,89 млрд. лв., а вносът – с 4,4% до 2,64 млрд. лв. Все пак търговското ни салдо със страната е положително.

Към края на септември износът към Румъния расте с 1,6% до 2,57 млрд. лв., а импортът се повишава с 5,5 на сто до 2,61 млрд. лв.

Експортът към Гърция намалява с 8,8 на сто до 2,1 млрд. лв., а вносът – с 11,9% до 1,86 млрд. лв. И с южната ни съседка поддържаме положително търговско салдо.

Износът както към Франция, така и към Белгия расте – с 0,3% до 1,39 млрд. лв. и с 62% до 1,36 млрд. лв., съответно. Същото важи и за вноса. Към Франция той расте с 4,6 на сто до 1,14 млрд. лв., а към Белгия – с 10,5 на сто до 773 млн. лв.

По отношение на секторите от началото на годината до септември износът на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход намалява с 14,2% на годишна база, а вносът – с 15,9 на сто.

С най-много спада износът за ЕС на минерални горива, масла и подобни продукти – с 20,1%, и на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн (-20%). През деветмесечието на 2014 г. от ЕС сме внесли с 9% повече химични вещества и продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още