IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът намалява с 3%, а вносът расте с 11% през август

Крехкото състояние на водещите европейски икономики и проблемите на Русия, Украйна и Китай се отразяват на експорта

13:05 | 10.10.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът намалява с 3%, а вносът расте с 11% през август

Българският износ навлиза в предизвикателно трето тримесечие. Причините за това от една страна са крехкото състояние на водещите европейски икономики, а от друга – експортът към държавите извън Европейския съюз (ЕС) - измежду които са Китай, Украйна и Русия, който намалява от началото на годината.

През август само вносът расте – и то с двуцифрени стойности, което може да се приеме за положителен сигнал относно активността на месните компании, но пък с това се покачва и дефицитът по търговското салдо.

Износът се задъхва през август

През осмия месец на годината общият обем на изнесените стоки и услуги намалява с 3,4% на годишна база, или със 131,8 млн. лв., до 3,79 млрд. лв. От началото на годината от България са изнесени стоки за 27,9 млрд. лв., но спрямо съответния период на миналата година износът намалява с 2,9%, разкриват данните на Националния статистически институт (НСИ).

За спада допринасят както по-малкия износ към ЕС, така и към т.нар. трети страни. През август износът към Стария континент прекъсва своята серия от три поредни повишения. След като през юли експортът скочи със 7,5%, сега той намалява с 4,1% на годишна база, за да достигне 2,287 млрд. лв.

Положителното тук е, че от началото на годината износът към ЕС е на плюс, докато за същия период експортът към третите страни намалява с цели 11%. Само за август понижението е с 2,2 на сто до 1,499 млрд. лв.

Изменение на общия износ по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

Вносът с първи двуцифрен растеж за годината

От своя страна общият внос скача с 11,1% на годишна база, като през август се равнява на 4,3 млрд. лв. За периода януари-август 2014 г. импортът е за 32,971 млрд. лв. Сумата е с 0,2% по-голяма спрямо съпоставимия период на 2013 г.

С най-голям принос за първия за годината двуцифрен ръст на вноса е основният ни търговски партньор, а именно – държавите членки на ЕС. През август обемът на стоките и услугите, които сме внесли от там, расте с 12,2%, а този от трети страни се покачва с 9,7% на годишна база. Прирастът към трети страни е вторият за годината след скромното покачване от 0,8% през май.

Повишението не е достатъчно, за да компенсира все още свития внос от трети страни, който от началото на годината е с 4,4% под стойностите, реализирани за периода от януари до август 2013 г. За същите месеци вносът от ЕС расте с 3,5% на годишна база.

Изменение на общия внос по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

От началото на годината дефицитът расте с близо милиард

Заради по-високият внос през август търговското салдо е отрицателно и възлиза на 525 млн. лв. при 39 млн. лв. за август миналата година. През първите осем месеца на годината дефицитът се увеличава с 907 млн. лв., или с 22%, до 4,166 млрд. лв.

След излишък за 193 млн. лв. през август 2013 г. сега салдото с държавите членки на ЕС е отрицателно и се равнява на 173 млн. лв. Сметката с трети страни пък се влошава почти двойно - със 198 млн. лв., до 352 млн. лв. при дефицит от 155 млн. лв., отчетен през август 2013 г.

При търговията извън ЕС изнасяме най-много за Турция, докато обемът на износа към Сингапур вече е по-голям от този за Китай

Извън държавите членки на ЕС основни търговски партньори на България са Турция, Сингапур, Китай, Русия, Македония, Сърбия и Украйна. Над половината общия износ е предназначен за тях, като последните данни показват, че само експортът към Сингапур бележи ръст.

Най-голям пък е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна, отбелязват още от НСИ. Към края на август импортът от тези страни се покачва.

От началото на годината износът към Турция спада с 6,9% до 2,599 млрд. лв. Вносът е нагоре с 4,6% до 1,914 млрд. лв., с което продължаваме да поддържаме положителен търговски баланс с южната ни съседка.

Експортът към Сингапур расте със 71% на годишна база, или от 227 млн. лв., до 783 млн. лв., като вече надминава този към Китай. От началото на годината до края на август към Поднебесната империя сме изпратили стоки и услуги за 707 млн. лв., което е с 8 на сто по-малко спрямо година по-рано. За сметка на това от Китай сме внесли с 10% повече стоки и услуги, като към края на август общият им обем е в размер на 1,092 млрд. лв.

Състоянието на търговските връзки с Русия и Украйна продължава да е притеснително. За периода януари-август 2014 г. износът към Руската федерация спада с 9% до 666 млн. лв. при пласирани 730 млн. лв. за същия период на миналата година. Вносът от Русия спада с 23% до 4,917 млрд. лв. Обстановката в Украйна се отразява на износа ни за страната, който намалява с 64% на годишна база до 194 млн. лв. Вносът все пак е нагоре – с 9% до 775 млн. лв.

Износът към Сърбия намалява с 10% за година до 433 млн. лв., докато вносът расте с 25% до 400 млн. лв. Износът към Македония е без изменение. Към края на август той възлиза на 438 млн. лв.

Повече детайли за търговския обмен с държавите членки на ЕС ще получим на 10 ноември, тъй като НСИ представя информацията с месец закъснение. Последните данни разкриват, че износът на България страда най-вече заради икономическите проблеми на Италия и Германия, които са едни от най-големите ни търговски партньори в рамките на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Човекът се бъзика. Не може да е толкова ***! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
сетих се за едни вариант.. ще печатаме левчета.. щом Щатите, Британците и Япония могат, защо не и ние... (този пост също е ирония)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
колега, ти нещо май не ми разбра иронията.. ми от къде ще финансираме този внос като даже и работни места ще загубим заради влошения дисбаланс.. да речем има едни 4,5 милиарда дето ще вземем съвсем скоро като заем и всичко ще е Ок... за известно време.. ми после.. от къде национален доход за да се финансира външно потребление?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
korker
преди 9 години
Точно го каза, на нас ни трябва потребление и приходи от данъци. Тези неща се постигат с внос, защото върху вноса се събират акцизи, мита и ДДС, отделно като се внесе стоката, тя после се потребява, а на нас потреблението ни куца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
точно така.. ще печелим от ДДС.. колкото повече нараства вноса, толкова повече ДДС.. и ще можем да намалим безработицата щото за повечето вносна стока трябват и повече продавачи в МОЛ-овете.... даже още трябва да намалим местното производство, за да се разширят възможностите пред вноса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
korker
преди 9 години
Ами да, добре е да има внос за да има какво да се потребява. Досега всички искаха само износ да има, да работим и да изнасяме и ако може да не се внася, че народа да не потребява. Което е лошо, защото гладна мечка хоро не играе. На народа му омръзна само да работи и да мизерства, време е да се помисли за стимулиране на вноса и на потреблението у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Като виждам потребляваме вноса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
korker
преди 9 години
Добра новина, най-после да започнемда се замисляме върху потреблението. Добре е потреблението ни да расте, да има какво да потребяваме, а не само за износ да мислим, като подценяваме вноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още