IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно с трети пореден ръст през август

Търсенето на стоки за дълготрайна употреба, на облекла, обувки и компютърна и комуникационна техника обаче се понижава

12:16 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно с трети пореден ръст през август

През август търговията на дребно се покачва за трети пореден месец – знак, че третото тримесечие започва добре за потреблението, което очевидно ще бъде със съществен принос за икономическия растеж тази година въпреки понижените очаквания както на Министерството на финансите, така и на Международния валутен фонд.

През осмия месец на годината оборотите в търговията на дребно се увеличават с 0,4% спрямо юли и с 4,5% в сравнение с август миналата година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), отнасящи се до продажбите на дребно във всички сектори на икономиката, но без тези на автомобили и мотоциклети.

Показателят дава представа за динамиката в търсенето и предлагането на стоки и търговски услуги, като отчита и влиянието на протичащите икономически процеси в страната.

Ако трябва да направим сравнение на динамиката на търговията на дребно у нас с тази в еврозоната, данните на Евростат показват, че през август търговията на дребно в рамките на 18-те страни членки на валутния съюз расте с повече от очакваното – с 1,2% на месечна и с 1,9% на годишна база.

Повишеното търсене от страна на домакинствата е положителен сигнал за търговците на дребно. В своята анкета относно бизнес климата през септември НСИ отчита, че прогнозите на мениджърите и предприемачите в сектора за развитието на бизнес ситуацията през следващите шест месеца са по-благоприятни. Освен това в очакванията им по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение.

През август оборотът нараства по-значително в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,9% на месечна и с 11,1% на годишна база. Търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет намалява с 1,8% спрямо юли, но се покачва с 21% в сравнение с миналия август.

За месец оборотите в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и с компютърна и комуникационна техника спадат с 0,4%, отчита още НСИ.

Търсенето на стоки за дълготрайна употреба от страна на домакинствата отново е по-слабо, тъй като продажбите на битова техника, мебели и други стоки за бита намаляват с 0,2% на месечна и с 1,3% на годишна база. Това е повече спрямо регистрираните стойности през юли.

От своя страна оборотите в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се покачват с 4,8% на годишна база.

Годишно процентно изменение на оборотите в раздел „Търговия на дребно, без автомобили и мотоциклети“

Графика: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още