IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за ръста на БВП на България

Фондът очаква икономиката на страната да нарасне с 1,4% тази година и с 2% през 2015 г.

10:37 | 08.10.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
МВФ понижи прогнозата си за ръста на БВП на България

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2014 г. и 2015 г., сочат данни от новия доклад на фонда „Световна икономическа перспектива“.

МВФ вече очаква икономиката на страната да нарасне с 1,4% тази година (спрямо очакванията за ръст от 1,6% при предишната прогноза от април) и с 2% през следващата година (спрямо 2,5% по-рано).

Министерството на финансите от служебното правителство също ревизира в посока надолу оценката си за икономическия растеж на България през тази година до 1,5% от 1,8%.

Международният валутен фонд очаква също дефлация на потребителските цени в България от 1,2 на сто през тази година и инфлация от 0,7 на сто догодина.

Фондът прогнозира също, че безработицата у нас ще намалее леко от 13% през 2013 г. до 12,5% през тази година и 11,9% през 2015 г.

Очакванията на МВФ са през тази година да има дефицит по текущата сметка в размер на 0,2% от БВП и 2,3% през следващата година. 

В по-дългосрочен план се очаква ръстът на икономиката да се ускори до 3% през 2019 г., инфлацията да достигне 2,2 на сто, а дефицитът по текущата сметка да се разшири до 3,2 на сто от БВП.

България се посочва в доклада редом с Украйна и страните от бивша Югославия като особено уязвима от прекъсване на доставките на газ от Русия.

В глобален аспект финансовата институция сега очаква, че през 2014 г. световният икономически ръст ще бъде 3,3%, а през 2015 г. - 3,8 на сто. Прогнозите са с 0,1% и 0,2%, съответно, по-песимистични в сравнение с оценката на организацията, представена през юли

Експанзионистичната парична политика, благоприятните финансови условия, подобряващите се домакински финанси и по-здравият жилищен пазар ще подкрепят растежа в САЩ, прогнозират от финансовата институция. МВФ обаче предвижда по-слабо възстановяване в еврозоната. Налице са различия между икономиките в криза, но и не само. Например, МВФ очаква Испания да се върне към растежа, докато според фонда Италия няма да отчете положителен ръст поне до следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 32 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Първо: имаме да сърбаме попарата на Ореха и КО. повече от година още. Само да не го оправдаеш със сегашната ситуация. Второ : с тоя "гнусен капитализъм" дето го повтаряш като мантра само да ти кажа, че да наистина капитализма е доста гадна и несправедлива система, особено първия капитализъм характерен за 18ти и 19ти век. В 21 век живеем в доста по-различен капитализъм, докато същия този капитализъм, който презираш е най-вече присъщ на любимата ти Русия и Путин, който като същински капиталист "ограбва" наемния труд на народа си, точно както Маркс го казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Даже и допълнителни екстри се задават за мандата на този парламент-мечта и неговото силно реформаторско правителство! Няма да има Южен поток, няма да има Белене, даже ще затворят в неговия мандат и 5-ти блок на Козлодуй... все полезни за икономиката и БВП придобивки за русофоб-капиталетата, направо един икономически полет на Нова и Независима България! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Що бе, нали проблемът беше Орешарски? И Бойко спечели, и Кунева е в парламента, и целото СДС, и Бареков - вече сички са вътре! И комунистите са за дълго на скамейката! И ДПС не ще да управлява! То направо не е истина - една сбъдната мечта, една оживяла приказка! Даже требва вече да се усеща пързалката по улиците от толкова мед и масло... хахаха!И що се стряскаш от ***, нали това е целта - да се отървем от руския газ! Ето, и тази мечта на капиталетата русофоби е на път да се сбъдне! Всичко отива на шойн, както се казва! Нема 'а се плуашиш, пазарът всичко ще оправи! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ее да ама господата от миналите коментари, които са про-американски ориентирани пледират да не сме заробени от терористите в Москва и даже и президента Плевнята се изказал неподготвен, че санкциите срещу Русия работели и не можело така, тъпанара му ***. Ако врътнат газта всички сме в киреча, ако си мислят, че американските братя ше ни спасят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 0
deant
преди 9 години
личи ти, че никога не си се занимавал с предприемачество, а само с бачкателство. Но и това ще стане. Понеже повечето ни предприемачи са скапани, скоро всички ще се превърнем в бачкатори и има да чакаш някой да ти вдигне заплатата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
Май не вървят на добре нещата, другари :( И за капак нямаме и правителство. Дано *** не резне крана на газа, че тогава ще втасаме съвсем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 3
datarider
преди 9 години
хехе, чудесна логика,аз имам по-добра идея дай да ги вдигнем доходите не с 300, а с 900 процента, така ще сме даже още три пъти по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 6
Godo
преди 9 години
ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСТНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ, НО РАБОТНИК В ПЕКАРНА СЕГА ВЗИМА 10 СТОТИНКИ НА ХЛЯБ, И КОГАТО ВЗИМА 30 СТОТИНКИ, ТОГАВА ХЛЯБЪТ ЩЕ СЕ ПОКАЧИ С 20 СТОТИНКИ, И ДДС 4 СТОТИНКИ, ОБЩО 24 СТОТИНКИ ЩЕ СКОЧИ ЦЕНАТА НА ХЛЯБА, НО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ДОХОД 300% ПО ГОЛЯМ. И ПОНЕЖЕ ПЕЧАЛБАТА НА ИНВЕСТИТОРА В ПЕКАРНАТА МОЖЕ ДА НЕ СКОЧИ ЧРЕЗ УВЕЛИЧЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ХЛЯБ, НО ТОЙ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОДАВА И ТОРТИ - ЗАРАДИ ПОВЕЧЕ ПАРИ В НАСЕЛЕНИЕТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 5
Godo
преди 9 години
Корман Исмаилов, казва че прехода ще приключи след 20 години. Но тогава българите ще са малцинство. Но наистина ПРЕХОД ТАЯ ДУМА ПРЕХОД - произлиза от странстванията на Моисей и народа му 40 години в пустинята. НЕ Е СЛУЧАЙНА ТАЯ ДУМА - \"ПРЕХОД\"!? ==== ...... но няма да стигнем стандарта на демократичните страни, ако минималната заплата не е 30% от БВП на зает, а масовата заплата да не е като сега 400 лева - а да е 40% от БВП на зает. А социалната защита да е 40% от БВП на глава. И ПРИ ТАКОВА ПОТРЕБЛЕНИЕ, ИНВЕСТИЦИИТЕ В ПРОИЗВОДСТВО ЗА ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ДО МАКСИМУМ. хората ще взимат кредити, за по-добър живот и потребление, но заплатите ще следват кредитите като вълна сърф. И ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още