IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отново понижи оценката си за световната икономика

Стагнацията в Европа и по-бавното от очакваното възстановяване са сред причините Фондът вече да очаква растеж от 3,3% през 2014 г. и 3,8% през 2015 г.

16:58 | 07.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ отново понижи оценката си за световната икономика

Стагнацията в Европа и по-бавното от очакваното възстановяване принудиха Международния валутен фонд (МВФ) отново да понижи перспективата си за глобалния растеж, предава MarketWatch.

Финансовата институция сега очаква, че през 2014 г. световният икономически ръст ще бъде 3,3%, а през 2015 г. - 3,8 на сто. Прогнозите са с 0,1 процентни пункта и 0,2 процентни пункта, съответно, по-песимистични в сравнение с оценката на организацията, представена през юли.

Това се случва, въпреки че МВФ гледа по-оптимистично на развитието на американската икономика тази година, като повиши оценката си за растежа с 0,5% до 2,2%. МВФ все още предвижда растеж от 3,1% в САЩ през 2015 г.

Експанзионистичната парична политика, благоприятните финансови условия, подобряващите се домакински финанси и по-здравият жилищен пазар ще подкрепят растежа в САЩ, прогнозират от финансовата институция, базирана във Вашингтон.

МВФ обаче вижда по-слабо възстановяване в еврозоната. Налице са различия между икономиките в криза, но и не само. Например, МВФ очаква Испания да се върне към растежа, докато не така стоят нещата за Италия. От институцията посочват, че Италия няма да отчете положителен ръст поне до следващата година.

В Азия Япония пострада от повишения през април данък върху потреблението. По отношение на Китай МВФ очаква умерен ръст. Световната банка вече оряза прогнозата си за представянето на Поднебесната империя.

Новината, че МВФ ще понижи оценката си за световната икономика бе очаквана, тъй като преди седмица директорът Кристин Лагард предупреди за това.

Глобалната икономика може да изпадне за известно време в „посредствен темп на растеж“, ако няма по-сериозна реакция от политиците, изтъкна тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Няма какво да направят политиците. Догодина вместо очакваното съживяване световната икономика ще влезе в рецесия, която ще се превърне в нещо по-страшно от Голямата депресия преди почти 100 години. Всички условия са налице, а спусъкът е натиснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още