IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на световната икономика се забавя

Глобалната икономика е движена главно от растежа в САЩ, което не благоприятства поддържането на стабилно възстановяване, посочва икономист

08:37 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на световната икономика се забавя

Възстановяването на световната икономика изостава, като в същото време е прекалено зависимо от САЩ, сочат последните данни от индекса Brookings Institution-Financial Times – Tiger.

Малко преди годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) тази седмица индексът сочи ширеща се загуба на инерция в производството сред повечето развити и развиващи се държави, подтиквайки анализаторите да понижат прогнозите си за растежа през тази година.

Очаква се МВФ да понижи очакванията си за световната икономика през 2014 г. до малко над 3% от 3,4% досега след разочароващите данни за второто тримесечие от Германия, Япония и други държави. Към април МВФ очакваше годишен икономически растеж в размер на 3,6% - доста над средните очаквания в дългосрочен план.

„В момента световната икономика до голяма степен е движена от растежа в САЩ – ситуация, която е неблагоприятна за поддържането на стабилно възстановяване на световната икономика“, коментира икономистът и старши съдружник в Brookings Есуар Прасад. „За да бъде постигнат по-балансиран растеж останалите икономики трябва да дадат своя принос чрез насърчаването на по-голямо вътрешно търсене, вместо да разчитат на износ“, добави той.

Годишният растеж на реалната икономика показва слабости особено в развиващите се пазари. Растежът в Китай изглежда губи скорост, докато Бразилия и Русия остават в застой, като единствено Индия дава поводи за оптимизъм, след като се възстановява от тежък период на намаляващ растеж, смята Прасад.

Данните отговарят на понижения оптимизъм на делегатите, които ще се съберат във Вашингтон за срещите на Световната банка (СБ) и МВФ. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова за действия за подобряване на перспективите пред световната икономика. Миналата седмица тя настоя за провеждането на смели политики, които да дадат нов тласък на икономиката, който да преодолее посредствеността, помрачаваща бъдещето.

Някои други показатели за икономическата активност обаче не са толкова негативни. Съставен показател на индексите на мениджърските покупки по света, изготвен от JP Morgan, показва добър ръст през септември. Според Роб Добсън от JP Morgan данните са се пренесли в реалното производство и полученият ръст на световния брутен вътрешен продукт (БВП) е най-добрият от второто тримесечие на 2010 г.

Оптимизмът на експертите и на финансовите пазари обаче е много по-нисък, заради геополитическото напрежение, трудностите при провеждането на икономически реформи и запътилата се към дефлация еврозона.

Най-тревожният аспект от състоянието на световната икономика обаче е, че времето за реформи, което беше спечелено благодарение на ниските лихвени равнища, е използвано неудачно, смята Прасад. „Временното пространство за маневри, което беше осигурено от агресивните парични политики, не беше използвано достатъчно добре от повечето големи икономики, които изпуснаха възможността да проведат реформи“, каза той.

Прасад добави, че с поскъпването на долара светът не може да разчита на САЩ като основен двигател на растеж и предупреди, че сегашната ситуация има потенциал да доведе до възобновяване на напрежението около курсовете на световните валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още