IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отново ще снижи прогнозата си за глобалния растеж

Световната икономика може да навлезе в посредствен темп, ако няма по-сериозна реакция от политиците, предупреди шефът на Фонда Кристин Лагард

21:29 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ отново ще снижи прогнозата си за глобалния растеж

"Международният валутен фонд следващата седмица отново ще понижи оценката си за перспективите за растеж в световен мащаб на фона на икономическо възстановяване, което е крехко, неравно и съпътствано от рискове", заяви днес управляващият директор на Фонда Кристин Лагард, цитирана от Wall Street Journal.

"За 2015 г. се предвижда скромно ускоряване, след като прогнозата за потенциалния растеж бе снижена", казва Лагард. Коментарите задават тона за годишната среща на финансови ръководители от цял свят през следващата седмица във Вашингтон, където финансовите министри и централните банкери ще дискутират стимулирането на растежа и преодоляването на пречките пред него. 

В последната прогноза на МВФ от юли фондът очакваше световната икономика да нарасне с 4% през следващата година след ръст от 3,4% през тази, но големите дългове, високата безработица, анемичната инфлация в Европа и растящите рискове във финансовия сектор може да предвещаят години на слаб растеж, посочва Лагард.

Глобалната икономика може да изпадне за известно време в "посредствен темп на растеж", ако няма по-сериозна реакция от политиците, изтъква шефът на МВФ.

"Продължителният нисък растеж е един от няколкото фактора, които спъват потенциалната икономическа експанзия“, каза тя. "Ако хората очакват потенциала за ръст да се понижи, те ще намалят инвестициите и потреблението. Това може сериозно да попречи на възстановяването, особено в развитите икономики."

Лагард потвърди предупрежденията на МВФ, че рисковете във финансовия сектор се усилват след години на ниски разходи по заемите и на фона на рекордно високите стойности на активите. МВФ е загрижен, че финансовите рискове се изместват от традиционния банков сектор към по-слабо регулираното "сенчесто" банкиране, към което спадат хедж фондовете и инвестиционните къщи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още