IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ сви наполовина прогнозата си за растежа на Русия през 2015 г.

Фондът очаква руската икономика да нарасне с 0,2% през тази година и с 0,5% през следващата

08:39 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 МВФ сви наполовина прогнозата си за растежа на Русия през 2015 г.

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за икономическия растеж на Русия за следващата година, позовавайки се на продължаващата геополитическа несигурност. Освен това фондът препоръча на централната банка на страната да продължи със затягането на паричната политика, за да ограничи растежа на потребителските цени, предава WBP Online.

Базираната във Вашингтон институция сви наполовина прогнозата си за икономическия растеж на Русия през следващата година до 0,5% от 1%. "Геополитическите неясноти имат голямо пряко въздействие върху руската икономика", заяви експертът от МВФ Антонио Спилимберго, представяйки резултатите от полугодишната мисия на фонда в Русия.

Решението последва предишните предупреждения от страна на МВФ, че руската икономика ще бъде сериозно тествана от западните санкции и несигурността, която те създават.

"Несигурността ограничава инвеститорската склонност за вложения в Русия", посочи Спилимберго.

По думите му опитите на Москва да намери заместители на вноса на местни продукти има вероятност да приключат с неуспех, тъй като нито една държава до момента не е имала подобен положителен опит.

МВФ очаква руската икономика да нарасне с едва 0,2% през тази година, докато централната банка на Русия е по-оптимистично настроена и очаква растеж от 0,4 на сто.

Фондът прогнозира, че нетното изтичане на капитали от Руската федерация през 2014 г. ще достигне 100 млрд. долара, каквато прогноза направи по-рано и централната банка на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още