IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Плаващ курс на рублата ще засегне финансовата стабилност в Русия

Рязкото обезценяване на валутата е заплаха за инфлационните цели на централната банка за 2015 г., посочиха eкспертите

12:14 | 29.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Morgan Stanley: Плаващ курс на рублата ще засегне финансовата стабилност в Русия

Плановете на Русия да премине към плаващ курс на рублата до края на тази година поради санкциите на Запада биха застрашили финансовата и ценовата стабилност в страната, като централната банка в крайна сметка ще трябва да предприеме подкрепа на валутата чрез намеса на пазара. Такова становище изразиха експертите от американската инвестиционна банка Morgan Stanley, цитирани от руският портал "Росбалт".

По-рано Руската централна банка потвърди намерението си да премине към плаващо търгуване на рублата до края на тази година, изоставяйки допълнителното подпомагане на курса, въведено през март. Новината бе възприета като значителна крачка напред към крайната цел за постигане на свободно конвертируема валута.

Според Morgan Stanley идеята за свободно плаващ валутен курс е добра в средносрочен план, но в близкото бъдеще ще представлява опасност за финансовата и ценовата стабилност.

Преходът към свободно плаваща рубла изглежда тромав и ще засегне балансите на корпоративния и банковия сектор, при които обемът на чуждестранните заеми според Morgan Stanley е 651 млрд. долара, или 33% от брутния вътрешен продукт на Русия.

В условията на двустранни санкции между Москва и Запада, които водят до увеличаване на износа на капитали и недостига на валутна ликвидност, това ще означава повишен риск за финансовата стабилност в Русия поради допълнителното отслабване на националната валута, предупредиха анализаторите.

Благодарение на значителното въздействие на девалвацията на рубла върху инфлацията и влошаването на инфлационните очаквания Morgan Stanley предвижда нарастващ риск за ценовата стабилност. Рязкото обезценяване на националната валута е заплаха за постигането на целите на централната банка по отношение на темпа на инфлацията през 2015 г., изтъкнаха още експертите.

По време на обедната търговия на Стария континент в понеделник руската валута поевтинява до ново рекордно дъно спрямо щатския долар. Доларът бележи ръст от 1,08 на сто до рекордната в историята стойност от 39,570 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Ем е глей болшинството тука, Русия фалирала, а Morgan Stanley са в цветущо финансово положение ... :)) кух народ кво да ти кажа ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
За жалост малцина са видя ли иронията в поста ми по рано ....Точно с 10 милиарда за Юли са спаднали резервите в разгара на кризата - това изобщо не бие на манипулация налЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Не случайно Лавров, взе да приказва за рестарт на отношенията със САЩ и ЕС, и че няма да налагат съответни санкции на Запада.Русия е изправена пред тежък икономически срив, и ако още им се чува думата, то е поради настъпването на зимата.На пролет, вече никой няма да брои за нищо русия.САЩ и ЕС ще направят показно, как се постигат политически и икономически цели, чрез не военни средства.Путин и *** са на страната на губещите, не защото ЕС и САЩ са много силни, а защото на всеки човешки индивид му е вкоренено желанието за свобода, икономически успех, сега и веднага, а не в далечното светло бъдеще.Самите руснаци (като народ) ще бутнат путин, и ще са по-жестоки с него отколкото либийците с Кадафи, защото те са на ниво развитие съизмеримо с талибаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
То Mirgan Stenley да погледнат собствената стабилност, че ги цанеха нещо за банкрут, едвам дишат и оценки дават даже ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Изобщо не е сигурно, че имат толкова резерви, защото излезоха анализи които подозират руската централна банка в манипулиране на данните с различни суап сделки!За последната една година по различни данни между 100 и 200 милиарда долара са изтекли от Русия и темпа на тегленето на пари се увеличава! Това много ясно се вижда от курса на рублата! Не е случайно, че централната им банка обмисля възможността да освободи курса на рублата вместо да и вземат всичките резерви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 20
needtoknowmore
преди 9 години
Глупости говориш имат 468 милиарда резерв, направо ще колонизират света ти си седнал ги мислиш, че за 3 месеца над 20% девалвация на рублата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Източването на валутните резерви също ще засегне финансовата стабилност на Русия! Руснаци нямат полезен избор, освен ако не се споразумеят със запада да паднат санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още