IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Китай трябва да понижи целевия си растеж за 2015 г.

Новата цел пред Поднебесната империя трябва да бъде намалена с един процентен пункт до 6,5-7%

12:03 | 31.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Китай трябва да понижи целевия си растеж за 2015 г.

Китайските власти трябва да понижат целевия си икономически растеж за следващата година. Освен това Пекин трябва да се въздържа да предоставя допълнителни стимули, освен ако това не е необходимо за устойчивото развитие на страната и за глобалната икономическа стабилност. Такова становище изразиха експертите от Международния валутен фонд (МВФ) относно икономиката на Поднебесната империя.

В последния си доклад за втората по големина икономика в света базираният във Вашингтон кредитор съобщи, че целта пред Китай за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г. трябва да бъде намалена с един процентен пункт до диапазона 6,5-7%. Целта на Пекин за тази година е 7,5%.

"Тези нива ще бъдат в съответствие с целта за преход към по-безопасен устойчив растеж", заяви МВФ, цитиран от WBP Online.

Институцията повтори своята проекция, че икономическият растеж на страната ще спадне до 7,4% през тази година и до 7,1% през следващата. През миналата година китайският БВП нарасна със 7,7 на сто, което надхвърли целта пред властите в Пекин.

Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя се покачи със 7,5% на годишна база през второто тримесечие, след като отчете прираст от 7,4% през първото.

След трите десетилетия на забележителен растеж МВФ посочи като неотложна цел пред Китай справянето с вътрешните уязвимости, което ще осигури по-безопасен път на развитие. За да постигне това, Пекин прие мерки за стимулиране, като например големи инвестиции в сферата на инфраструктурата.

Освен инструментите за стимулиране Китай е повишил и дефицита по държавния си бюджет до 40% от БВП към края на миналата година, показаха изчисления на МВФ.

Официална цел за растежа на икономиката през следващата година ще бъде официално обявена най-вероятно в началото на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
те са наредили да ама, си праат сметките без кръчмарина, ако искат и тех могат да ги пробат, само, че жълтурите ако рекат да разпродават долари ей тогава не знам .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Задължително, така са наредили от Вашингтон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Задължително, така са наредили от Вашингтон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още