IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът към Европейския съюз засенчва ефекта от играта на санкции

През юли вносът и износът от и към държавите извън единния блок отново бележат двуцифрени спадове

13:13 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът към Европейския съюз засенчва ефекта от играта на санкции

Въпреки крехкото си икономическо възстановяване Европейският съюз (ЕС) продължава да дърпа износа ни нагоре за сметка на търговията с държавите извън единния блок, която отново се влошава.

Конфликтът между Русия и Украйна, в който са намесени и западните санкции, видимо накърнява търговските ни взаимоотношения с двете страни. Това са част от причините, поради които през юли износът почти не помръдва, вносът се понижава, а оттам – дефицитът по търговския баланс се увеличава.

През юли сме изнесли стоки и услуги на обща стойност 4 млрд. лв. Това е с 0,1% по-малко спрямо същия месец на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). От чужбина сме закупили стоки за 4,4 млрд. лв., но направеният внос е с 6,8% по-малък също в сравнение с юли 2013 г.

Така от началото на годината сме изнесли стоки и услуги на обща стойност 24,1 млрд. лв., което е с 2,8% по-малко спрямо съответния период на миналата година. За седеммесечието вносът спада с 1,2% на годишна база до 28,7 млрд. лв. По този начин дефицитът по търговското салдо набъбва с 333,7 млн. лв. до 4,538 млрд. лв.

Освен това НСИ ревизира в положителна посока данните за вноса и износа през 2013 г.

Изменение на общия износ по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

Търговията с Европа продължава да расте

Износът към основния ни търговски партньор – 28-те държави членки на ЕС – се покачва за трети пореден месец през юли. Ръстът е от 7,5% на годишна база, или 2,621 млрд. лв., до 15,216 млрд. лв. за първите седем месеца. Вносът също е нагоре за трети пореден месец. Той се покачва с 3,6%, или с 2,721 млрд. лв., за да достигне 17,652 млрд. лв.

По отношение на търговския баланс с ЕС – през юли дефицитът се свива близо 4 пъти – до 99,8 млн. лв. спрямо отчетените през юли 2013 г. 413 млн. лв. За седеммесечието търговският недостиг намалява минимално – с 5% до 2,436 млрд. лв.

Търговията с трети страни – отново с двуцифрени спадове

След като през юни износът ни към страни извън ЕС се върна към растеж, през юли той отново спада. И отново с двуцифрено изменение, каквото имаше през първите четири месца на годината. През юли експортът към т.нар. трети страни намалява с 12 на сто. През месеца той възлиза на 1,4 млрд. лв., като се понижава до 8,9 млрд. лв.

През юли вносът също отбелязва двуцифрен спад – с 10,4% спрямо година по-рано. Само през месеца от страните извън ЕС сме внесли стоки за 1,6 млрд. лв. Вносът за първите седем месеца на 2014 г. намалява с 6,4% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 11 млрд. лв., отчита още НСИ.

За периода януари-юли търговският дефицит е в размер на 2,102 млрд. лв. при 1,639 млрд. лв. за първите седем месеца на миналата година. Той се увеличава с 28,3% на годишна база, или с 463 млн. лв.

Изменение на общия внос по месеци на годишна база (в %)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още