IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на пшеница от България може да достигне 4 млн. тона

По-добрата реколта е резултат от благоприятните климатични условия

16:53 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В България е прибрана рекордна реколта от пшеница  - 5,65 млн. тона и износът може да достигне  3,6-4 млн. т. Това съобщава руската агенция zol.ru, като се позовава на доклад на аграрното министерство на САЩ (USDA). 

В информацията се отбелязва, че в сравнение с реколтата от 2015 г. производството на пшеница се е увеличило с 13%. По-добрата реколта е резултат от  благоприятните климатични условия, а фермерите масово са използвали вносни семена.

Делът на хлебната пшеница се е увеличил до 44% при 32% през предходната година.

Експортът е започнал активно и към началото на ноември е достигнал  2,1 млн. т. 76% от износа е за страните от ЕС. През изминалия сезон са изнесени 3,5 млн. т. 

Добивът на царевица обаче е намалял с 15% до 2,3 млн. т заради горещото и сухо лято. Фермерите са обработили 95% от нивите с царевица към началото на ноември.

От началото на сезона до 4 ноември България е изнесла 342 хил. т царевица.

Времето през първата половина на октомври е било благоприятно за есенната сеитба. Според прогнозата в доклада на FAS USDA предстои да бъдат засети 1,05 млн. ха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 7 години
Благодаря за забележката, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още