IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ток расте с над 31% за деветмесечието

Оперативните данни на ЕСО показват още ръст на производството и на потреблението на електроенергия

10:40 | 01.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът на ток расте с над 31% за деветмесечието

Към края на септември българските производители на електроенергия са изнесли 8,42 млн. мегаватчаса, сочат оперативните данни на Електоренергиен системен оператор (ЕСО). На годишна база износът се увеличава с 31,7%.

Една от причините за ръста на износа е и увеличеният капацитет на мрежата за износ към Гърция до 700 мегаватчаса, което беше използвано в летните месеци с традиционно по-високо потребление.

Данните на ЕСО показват и леко забавяне на ръста на износа – през първите осем месеца на годината темпът на растеж беше в рамките на 35 на сто. Това обаче е характерно за есенните месеци, когато потреблението традиционно се свива.

За деветмесечието произведената електрическа енергия е с 8,8% повече – 36,5 млн. мегаватчаса, е видно още от справката. Потреблението също се увеличава, но с по-бавни темпове – в рамките на 3,4 на сто. За периода в страната са потребени малко над 28 млн. мегаватчаса електроенергия.

ЕСО продължава да отчита ръст на производството на ток от водните централи. От началото на годината до края на септември са произведени 5,4 млн. мегаватчаса от ВЕЦ-овете в страната. Това е ръст от 54,5 на сто, сочат данните на ЕСО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
абе има няква тайна, как така изнасят напрежение (V), а плащат за мощност (W) :) ... няква нова физика може би.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
Няма никакви тайни.Износа е на 400 киловолта.Цените са в границите 68-75 кинта за мегават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
lyusien
преди 8 години
Dobri danni sa balgarskata ikonomika Uvelichenieto na proisvodstvoto na el energia kakto i potreblenieto na goriva i isnosa sa asni faktori sa narastvane na G D P Verotno rasta sa 2015 she bade nad 2.5 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още