IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри увеличението на минималната пенсия

Минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври

15:13 | 08.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. Това предвижда законопроектът за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., който беше одобрен от правителството.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161,38 лв.

Целта на увеличението е да се подобри адекватността на пенсиите за трудова дейност, уточняват от пресслужбата на кабинета. 

В резултат на увеличението ще нараснат и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, които по закон се определят в процент от минималната пенсията за стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

За двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли и 1 октомври са необходими около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година. Допълнителните разходи ще бъдат за сметка очакваните по-високи приходи от планираните в бюджета на общественото осигуряване за 2017 г., с което бюджетното салдо за годината няма да бъде променено.

След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение, обясни социалният министър Бисер Петков, цитиран от Dnes.bg.

Преди два дни по ускорена процедура увеличението на минималната пенсия премина и през обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който прие повишението с резерви.

От 1 юли пенсиите за осигурителен стаж и възраст ще получат индексация на пенсиите си с 2,4%.



 


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още