IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Решението на бюджетната комисия срещу пенсионната реформа е популистко

Моделът е обмислен, гарантира повишаването на размера на новите пенсии и свободен ресурс за старите, каза вицепремиерът

10:21 | 12.06.15 г. 4
Калфин: Решението на бюджетната комисия срещу пенсионната реформа е популистко

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обвини в популизъм депутатите от партиите, които вчера на бюджетната комисия са гласували против или с резерви срещу предлаганата пенсионна реформа. 

Пред Нова телевизия министърът коментира, че при гласуването в комисията вчера се е получила една „странна симбиоза“ между Патриотичния фронт, „Атака“, ДПС и БСП.

По думите му тези четири групи по този начин са заявили, че не трябва да се прави нищо в пенсионната система, което е в противовес с постигнатото съгласие по промените между социалните партньори.

„Ако не се прави нищо, обричаме на мизерия бъдещите пенсионери“, категорично заяви Калфин. Вицепремиерът обаче посочи, че бюджетната комисия не е водеща по този въпрос, а водещата – социалната, вече одобри проекта за пенсионна реформа на първо четене. Той изрази надежда, че промените ще минат и в зала.

Калфин заяви, че промените, които са предложени от кабинета, ща гарантират до 40 на сто увеличение на пенсиите в бъдеще и спестяване на 1 милиард лева от субсидията, която в момента държавата отпуска за дофинансиране на пенсионната система. „Този 1 милиард може да отиде за повишаване на съществуващите пенсии“, уточни Калфин.

„Този модел е абсолютно обмислен, гарантира повишаването на размера на новите пенсии и свободен ресурс за старите“, посочи вицепремиерът. И подчерта, че ниските доходи гарантират и ниски пенсии след време.

„Борбата с бедността не се случва със социални помощи, това не е приемливо за обществото. Ключът към това да станат по-свободни хората е увеличаването на доходите от труд”, коментира още Калфин. Пътят е в увеличаването на минималните доходи, а социалните помощи да отиват там, където има нужда. Към това са насочени и усилията на държавата в момента, обясни той.

Относно предстоящия протест на полицаи и надзиратели срещу подготвяната пенсионна реформа в сектор "Сигурност" Калфин каза, че голяма част от исканията на протестиращите днес са приети. Въпросът е, че те искат всичко да бъде прието. Те искат да се пенсионират на 50 години, при положение че в момента се пенсионират на 52 години и 8 месеца по данни от миналата година. Калфин посочи, че точно това предлага и кабинетът – пенсиониране на 52 години и 10 месеца.

Социалният министър изрази надежда и за по-скорошно прилагане на измененията в Закона за семейните помощи, които „затварят няколко кранчета” и затягат мерките за безотговорни родители.

Калфин прогнозира още, че предстоящият референдум за промени в Изборния кодекс ще се провали. „Допитването ще се окаже невалидно, защото няма да гласуват достатъчно хора. След това президентът ще изпадне в много неловко положение”, коментира вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 2
993
преди 8 години
Калфин е откровено недоразумение в българската политика. Пенсионната му "реформа" е като Златния Орфей. "На всекиго по нещо ", а накрая нищо. И това бил най-успешния министър според Боко Тиквунев, който много се бил потрудил. Е тогава не знам какви здравни и какви съдебни реформи ще родят тези корифеи. Изобщо интелектуалния капацитет на народните избраници е болезнено нисък. От там ниското качество на законите, на начина на мислене, на дебат, на решения, които няма как да нямат отражение върху икономическото развитие, демографската картина и просперитета на България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
data
преди 8 години
Абсолютно ! т.н. Реформа на Калфин много удобно за управляващите заобикаля ранното пенсиониране на шапките както и проблема с т.н. инвалидни пенсии и естествено оставя всички къси клечки на баламите дет все още работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Средната продължителност на живот у нас е 75год. и ако ще се пенсионираме на 65год. = 10год. пенсияТемата с пенсиите е сложна и моята идея е държавата да гарантира минимална пенсия например 286лв. колкото е според НОИ издръжката на живот и максимална например 2 по 286лв. и се нагласят вноските спрямо това.Например ако се получава средно пенсии 10год. по 300лв. са 36 000лв. значи трябва 30год. да внасяш по 100лв. което е 20% от 500лв.заплата и държавата може да сложи таван 1000лв. а който иска втора пенсия да си поема риска от фалит на частните фондове.Темата е голяма и трябва да се реформира държ.пенс.система - всеки да има лична партида ,и може да има някаква наследственост до 40% ако например човека умре преди пенсиониране и т.н. трябва да се търси най-справедливият вариант - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Спящият бик
преди 8 години
Калфин, нищо не си разбрал. Не само опозицията - хората искат да се случи нещо, а ти не им предлагаш нищо и като най-мазен популист наричаш това "реформа". В момента пенсионната система е поляризирана - една част от *** я ползват, а друга от *** като мен я пълнят. Докога мислиш, че може да продължава това!? Докато скочим и ви натрошим главите с паветата! Защото в тази т.нар. "държава" май само демокрацията на паветата може да постигне някаква промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още