IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите от социалната комисия одобриха пенсионната реформа на Калфин

Плавно увеличаване на възрастта и стажа за пенсия при всички категории труд и минимална възраст за пенсиониране в силовите ведомства предвиждат промените

20:46 | 03.06.15 г. 4
Депутатите от социалната комисия одобриха пенсионната реформа на Калфин

Парламентарната комисия по труда и социалната политика е одобрила на първо четене предложението на социалния министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Пакетът промени е бил подкрепен от депутатите от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок. Против са гласували народните представители от Патриотичния фронт и БСП, а от ДПС са се въздържали.

"Предложението седи извън всякаква политическа конюнктура. Предвид дългосрочността на заложените мерки то не касае настоящия политически момент и реално ползите от него ще започнат да се усещат при следващото правителство. Благодаря на депутатите, които гласуваха "за" пакета днес в комисията”, коментирал е Калфин след заседанието.

Припомняме, че съгласно предложението осигурителната вноска за фонд “Пенсии” се предвижда да се увеличи с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г.

Предвижда се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд. Стажът за пенсия също се предвижда да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. Запазват се обаче възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.

Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране за заетите в силовите ведомства – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.

По време на заседанието министър Калфин обясни, че  родените през 1964 г. мъже и родените през 1972 г. жени ще са първите, които ще се пенсионират на 65 години.

Социалният министър отбеляза, че пенсии в България средно се получават 18 години и четири месеца. Според него това е сравнимо с времето на получаване на пенсиите в европейските страни.

Темата за промените в пенсионната система можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Боян Дуранкев преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране го казва кратко - план Маршал за Източна Европа и трябва да се обясни по-подробно всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1613710335573861 ,и професора е харесал написаното от мен Проф. Дуранкев добре го казва на края - http://avtorski.pogled.info/article/62113/Ikonomikata-i-neinite-lechiteli - ''в момента очевидно няма готова и способна партия или коалиция, която да тръгне към решаване на българските проблеми. Нито една.''Проф.д.ик.н. Иван Ангелов - Бойко отговорил: Каквато ни кажете вие - http://avtorski.pogled.info/article/56425/Oshte-vednazh-za-finansista-Boiko-Borisov,и си задавам въпроса дали става въпрос за некомпетентност(на политици,партиите...) или за умишлени действия - или просто от всичко по-малко плюс някаква форма на психопатии ,секти и индоктринирането на съзнанието е голяма тема ,и лесно се прави в икономическата наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
средната продължителност на живота(НСИ) при мъжете е 71.2 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока средно 75год. сегашна средна възраст на пенсионерите - 58год. и затова ТОЯ казва ,че е 18год. и затова е вдигат на 65год. и т.н. но това не са решенията и съм описал - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Танасе много си информиран бе! А да ти мина през ума, че в момента в Българя жените се пенсионират на 60 а мъжете на 62 или 63?Отделно на всеки 3ма 2ма са с някаква категория
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Продължителността на живота в Италия и Испания е 83год. и се пенсионират на 65год. тоест 18год. У нас продължителността е 75год. и искат да се пенсионираме на 65год. Сега незнам колко е продължителността но явно е 18год. щом този казва и може да е така защото има много инвалидни пенсии от които повечето са фалшиви и отделно много се пенсионират на 45год. и т.н. Съгласен съм ,че полицаите може да карат до 50год. и т.н. Темата е голяма и съм обяснил за какво става въпрос - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още