IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киселото мляко и сиренето в детските заведения ще са по БДС

Агроминистърът обеща на фермерите законови промени в Наредбата за директните доставки

19:16 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Киселото мляко и сиренето в детските заведения ще са по БДС

Киселото мляко и сиренето в детските заведения да са произведени по Български държавен стандарт (БДС) – това предлага земеделският министър Десислава Танева. На провелия се днес Консултативeн съвет по животновъдство тя е обещала на фермерите да промени Наредба № 9 за храните, предлагани в детските градини и училищата.

Според Десислава Танева така ще бъдат създадени по-добри условия за развитие на агросектора, а децата ще ядат здравословна и качествена храна.

Предвижда се киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат на децата, да са произведени по БДС, месните продукти, брашното и хлябът да са по утвърдени стандарти, а лютеницата - по браншови стандарт.

Въвежда се териториално ограничение при доставка на определени храни, за да се осигурят свежи продукти като част от здравословното хранене на учениците, отбелязват от МЗХ.

Ще има и промени в Наредбата за директните доставки на продукти от млечните ферми. В обхвата на наредбата ще се включат и фермите от втора и трета категория. Изискването е те да повишат качеството на произвежданото мляко. Премахва се и ограничението птицевъдите да продават директно не повече от 40% от дневно добитите яйца.

Друга обсъждана промяна в законодателството са измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. „Целта на тези промени е да въведем дългоочакваното регламентиране на реда за отдаването на ливади и пасища на животновъди без търг или конкурс“, изтъкна зам.-министър Цветан Димитров.

Предвижда се ливадите, пасищата и мерите от общинския и държавния фонд да се разпределят на фермерите в зависимост от притежаваните пасищни животни. Останалите свободни земи ще бъдат включвани в търг, в който ще могат да участват само собственици на пасищни животни. В случай че останат още свободни имоти, ще има втори търг, в който няма да има ограничение за участниците.

По време на Консултативния съвет е представен и проект на Наредба за договорните отношения в сектора на млякото и реда за признаване на организации на производители. С предложения проект се цели да се създадат предпоставки за устойчивост и развитие на пазара на млякото след края на квотната система на 31 март 2015 г. 

Изплатените до момента средства за животновъдство през 2014 г. са близо 130 млн. лв. Изцяло преведени са евросубсидиите по Схемите за специфично подпомагане, а в началото на 2015 г. ще бъде изплатен и остатъкът от 30% от националните доплащания, е отчетено на Консултативния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още