IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерски сдружения могат да предлагат сирене по наредбата за директни доставки

Само собственици на животновъдни обекти имат право да продават без посредник

09:00 | 13.10.14 г. 1
Фермерски сдружения могат да предлагат сирене по наредбата за директни доставки

Според наредбата за директните доставки няколко фермери могат да се обединят в сдружение, за да предлагат заедно преработени продукти – например сирене и кашкавал директно на потребителите. Така ако стопанствата им са съседни, ще спестят от изграждането на помещения за преработка. Промените в наредбата бяха представени на земеделски производители от Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена", по време на фермерски пазар в София. 

Разходите за изграждането на помещения за преработка не са малки – фермер от Вършец заяви, че 70 хил. лв. му е струвало изграждането на малък обект за производство на сирене.

Последната редакция на Наредба 26 е от юни 2014 г. Въпреки редакцията на документа много фермери все още смятат, че наредбата е неработеща, заяви пред стопаните Апостолов.

Припомняме, че документът беше приет през октомври 2010 г. при голям интерес от страна на малките стопанства, които разчитат на директните доставки, за да си повишат приходите. Тогава стана ясно, че бяха въведени прекалено високи изисквания за хигиена и оборудване на помещенията, затова много фермери бяха затруднени да намерят средства за изграждането на специални помещения. 

Стоилко Апостолов посочи, че само собственици на животновъдни обекти могат да предлагат директно на потребителите мляко, сирене, яйца, месо или месни продукти. В някои европейски страни е разрешено на занаятчии да купуват мляко от съседната ферма, да го преработват и да го предлагат без посредник, но в България Наредба 26 не го позволява.  

За да продава мляко, не е задължително фермата да е покрила изискванията за сгради и оборудване на стопанствата първа категория, но млякото трябва да отговаря на разписани изисквания за хигиена.

Ако фермерът иска да предлага например месни консерви с телешко, животните трябва да са отгледани в неговото стопанство, но задължително да са заклани в кланица.

За преработката на продуктите фермерите трябва да имат помещения, които да са регистрирани и одобрени от санитарните инспектори.

Някои стопани отделят етаж от къщата си, за да преработват млякото в сирене и кашкавал и това е разрешено от наредбата, поясни Стоилко Апостолов.

За овче, козе и биволско мляко преработката е разрешена в мобилни мандри – приспособени за целта автомобили. Зреенето обаче трябва да става в подходящо помещение – затова трябва сиренето да се транспортира до селото.
Стоилко Апостолов посочи, че фермерът може да преработва 100% от произведеното мляко в сирене, но ако иска да продава сурово мляко, има ограничения за количествата.

Според него въпреки направените редакции има какво да се промени в наредбата. Сега тя разрешава земеделците да продават продуктите си в областта, където е фермата и една съседна. Това е добре за съседните на София области, които могат да продават продукцията си в столицата, но спира развитието на директните продажби в периферни области например като Видин и Силистра.

Вижте в галерията продуктите, които фермери предлагаха директно на фермерски пазар в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Доста безумна наредба. А другият въпрос е, че производителите не не могат/не искат да поддържат постоянно качество и вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още