Преди три години агроминистерството разреши на фермерите да продават директно продукцията си на потребители или заведения за хранене, като целта беше да се подпомогнат малките стопанства, които произвеждат мляко, месо, мед или други продукти. За този период по наредба 26 за директни доставки вече са регистрирани 226 производители. От тях само около 40 са фермери, които директно продават мляко. Сред производителите преобладават производителите на мед и на яйца.
Когато наредбата заработи, фермерите предупредиха, че някои ограничения в нея ще спрат директните доставки – например лимитът за количеството мляко, което могат да продават. Преди дни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че се въвежда нов режим и може да се даде възможност до 80 на сто от млякото от малките ферми да се влага в продукти по местни традиционни рецепти, които да се предлагат чрез директни продажби.
Дали тази промяна ще направи наредбата работеща?
Изискванията за малките стопанства са същите като за големи преработвателни предприятия, твърдят производители на мляко.
„В България се държи повече на документите, отколкото на качеството на храната“, твърди Виолета Крушкова, фермер в пловдивската община Родопи. Тя е правила опит да заработи по наредбата, като в семейната й ферма са превърнали камион в малка мандра, но иновацията не била одобрена от ветериарните инспектори.
Крушкова обяснява, че през лятото животните са на паша на 1600 м надморска височина и няма смисъл семейството й да инвестира в съоръжения, подобно на големите мандри - складови и хладилни помещения и регистриран търговски обект, от който да се продава продукцията.
„Ако можем да продаваме по-голям процент от млякото директно, ще е добре, но не вярвам на обещания“, посочва тя. В същото време предлага произведените в малки ферми сирене и кашкавал да се контролират чрез изследвания в лаборатория.
Според Бисер Чилингиров от Националната овцевъдна асоциация ако наредбата се промени така, че да се стимулират директните продажби, повече хора ще се заемат с отглеждането на животни. Другият ефект ще е повишена цена на овчето мляко.
„Излезем ли на пазара с качествена продукция от истинско мляко, хората ще търсят нашите продукти. Гарантирам, че във фермите млякото е по-добро, отколкото в големите предприятия“, твърди той. Чилингиров предлага за овчето мляко изобщо да няма ограничения за директни продажби, а такива да има само за кравето мляко, тъй като то се произвежда в по-големи количества.
Фермерите припомнят, че още едно ограничение ги спъва – те имат право да продават млякото в областта, в която работят, и в една съседна област.
Собствениците на малки стопанства трудно могат да закупят млекомати, за да продават директно млякото, коментира Пенко Налбантов от Асоциация на млекопроизводителите „Тракия Милк”. Според него в област Пловдив работят само четири млекомата, които са скъпи съоръжения – около 20 000 лв. Затова продължават нерегламентираните продажби пред магазините на мляко в пластмасови бутилки.
Хората искат да ядат истинска храна, но ние трудно можем да се справим с документацията, твърдят производителите.


Призът „Спортист на Варна“ ще бъде връчен на 16 декември
Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Природните бедствия са довели до силен ръст на имуществените застраховки у нас
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Noventiq ускорява AI трансформацията в бизнеса с Microsoft Copilot и нова експертна специализация
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
ГЕРБ внесе предложението за закриване на комисията "Сорос" в парламента
След Пеевски и Коцев: Максим Генчев проси пари за "Карадажата" и от Мирчев
Два месеца преди игрите: Олимпийският огън беше запален в Рим
Издигнаха къщички и палатки за протестиращите фермери край Промахон-Кулата
преди 12 години Точно това е идеята - да няма конкуренти на няколкото големи производителя. Така, който може да си плати, ще произвежда, който не може - загива! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Манипулацията е именно: обратен резултат (!) на "обяснителната цел" ползвана за обществена промивка! Истинската цел е резултата! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Стремежа за все по голямо хигиенезиране на производството на храни доведе до това че ядем все по големи *** , а производството им се монополизира и картелира !Преди да започнем да спазваме "европейските" изисквания зад който удобно се крият политиците и *** от агенцията по храните килограм кремвирши струваше 2-4 лв. а производители имаше в всеки по голям град . Сега същите кремвирши струват 8-10 лв , . а производителите са 2-4 в страната ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Имаш свободата само да приемаш ограниченията! - не си с право, да правиш всичко ненарушаващо закона (човешкото), а за всичко което те касае, трябва да искаш определено и ограничено позволение по най-сложния и неприложим за обикновенния човек начин (античовешкото)! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Наредбите се пишат от хора заплатаджии,които нямат понятие за какво става въпрос!!!И дрогото е лобизъм! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години "Фермерите припомнят, че още едно ограничение ги спъва те имат право да продават млякото в областта, в която работят, и в една съседна област."...и те ми стимулирали бизнес... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години По новата наредба от преди седмица и плодовете трябва да са опаковани?!Е как да опаковат гроздето, сливите или пък дините?Очевадно лобистки промени! отговор Сигнализирай за неуместен коментар