IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери настояват да отпадне ограничението за директна продажба на храни

В момента производителите, регистрирани по наредбата за директни продажби, имат право да продават на крайни потребители до 20% от продукцията си

13:39 | 23.07.12 г. 2
Фермери настояват да отпадне ограничението за директна продажба на храни

Малките фермери, регистрирани по наредбата за директни продажби на дребно, искат нормативни промени, с които да отпадне ограничението за произвежданата от тях продукция, която може директно да бъде продавана на крайните потребители, предаде БТА.

Наредбата беше приета в края на октомври 2010 г. и позволява производителите да доставят за директна продажба в хранителни магазини и ресторанти до 20% от произведената от тях продукция - пчелен мед, яйца, прясно месо от птици, едър и дребен дивеч, сурова риба и други.

От Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите обаче смятат, че наредбата е рестриктивна и не дава право на производителите сами да определят какво количество от продукцията си да отделят за директна продажба.

По последни данни 195 са официално регистрираните производители на храни по наредбата за директни продажби, съобщи д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.

Кулински обясни, че броят на регистрираните фермери, които искат да продават директно произведената от тях продукция, непрекъснато нараства. Очаква се през август те да надминат 200.

От агенцията по храните констатират също така, че намаляват нерегламентираните продажби на храни.

От млечния бранш обаче предупреждават, че продължава да се предлага мляко в пластмасови бутилки на нерегламентирани за търговски цели места, като предлаганата продукция не е преминала необходимите проверки за качество и безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Чудесно е фермерите да продават произведената продукция директно на потребителите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още